«The Australian»: Αμφίρροπες διαγράφονται οι εκλογές του Ιούλη

«The Australian»: Αμφίρροπες διαγράφονται οι εκλογές του Ιούλη

Η αναγγελία από τον πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, την περασμένη Κυριακή της διεξαγωγής των εκλογών στις 2 Ιουλίου, σηματοδότησε και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, διαρκείας οκτώ εβδομάδων, της μεγαλύτερης σε διάρκεια εκστρατείας των τελευταίων δεκαετιών.

Η εκστρατεία αυτή δεν θα είναι μόνο μεγάλη σε διάρκεια, αλλά και αμφίρροπη, αν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, ανταποκριθούν στην πραγματικότητα.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «The Australian» δημοσίευσε τη δημοσκόπηση Newspoll που φέρει τον κυβερνητικό Συνασπισμό Φιλελευθέρων-Εθνικών να έχει χάσει έδαφος.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και την καταμέτρηση των ψήφων δεύτερων προτιμήσεων, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 51% της προτίμησης των ερωτηθέντων έναντι του 49% που συγκεντρώνει ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει, ότι το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ενώ ο Εργατικός ηγέτης Μπιλ Σόρτεν, συγκεντρώνει το 27% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Newspoll, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 11% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και παρουσιάζουν σημαντική άνοδο.

Κάπως διαφορετική είναι η εικόνα της δημοσκόπησης της εταιρείας Ipsos για τις εφημερίδες του συγκροτήματος Fairfax, που δίνει 51% στην κυβέρνηση και 49% στο Εργατικό Κόμμα, όπως διαβάζουμε στο Νέο Κόσμο Αυστραλίας.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Ματθίας Κόρμαν, παραδέχθηκε ότι οι εκλογές θα είναι αμφίρροπες και πρόσθεσε ότι κάθε ψήφος θα μετρήσει, σημειώνοντας ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ ανάπτυξης και απασχόλησης που προσφέρει η κυβέρνηση, και υψηλών φόρων και ανεργίας που θα φέρει το Εργατικό Κόμμα αν εκλεγεί, όπως ισχυρίστηκε.

Σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση Συνασπισμού-Φιλελευθέρων διαθέτει 90 έδρες και οι Εργατικοί 55. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη αλλαγή των εκλογικών ορίων, η εκτίμηση της Εκλογικής Επιτροπής με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2013, είναι 89 έδρες για τον κυβερνητικό Συνασπισμό και 57 για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν επαληθευτούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Fairxax/Ipsos, τότε θα επανεκλεγεί η κυβέρνηση Τέρνμπουλ με περίπου 84 έδρες έναντι 62 των Εργατικών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Newspoll, όλα τα σενάρια είναι πιθανά, αλλά και πάλι, με την κυβέρνηση -έστω και οριακά-, να έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές.

Για να χάσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να σημειωθεί, στροφή σε παναυστραλιανό επίπεδο 3,4% σε βάρος της και, για την ώρα, αυτό δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Προκύπτει, όμως, κάτι άλλο: Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένη με τον προϋπολογισμό. Και αυτό είναι πιθανόν να ευνοήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος και πρώην υπουργός, Πένι Γουόνγκ, παραδέχθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα είναι αουτσάιντερ αλλά πρόσθεσε ότι η παράταξή της έχει ολοκληρωμένο θετικό πρόγραμμα και ελπίζει να πείσει το εκλογικό σώμα.

Ο πρωθυπουργός κ. Τέρνμπουλ, προσδιόρισε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, στην ενίσχυση της επιστήμης και της καινοτομίας, στην αύξηση του εμπορίου, στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας, στην απασχόληση των γυναικών, αλλά και στην υλοποίηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Και ο Εργατικός ηγέτης, Μπιλ Σόρτεν, μίλησε για την ανάγκη ενός πιο δίκαιου προϋπολογισμού και μιας πιο δίκαιης κοινωνίας με στήριξη των οικογενειών, των μικρών επιχειρήσεων και των μη-προνομιούχων.

Ο αρχηγός των Πράσινων, Ρίτσαρντ Ντι Νατάλε, το πρώτο πράγμα που σημείωσε είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Ζήτησε, δε, ψήφο στο κόμμα του για να δοθεί η δυνατότητα στην Αυστραλία να λάβει δραστικά μέτρα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, υποστήριξε ότι η Αυστραλία έχει ξεκάθαρους στόχους και ανταποκρίνεται πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της για το περιβάλλον.

Το κόμμα του Νικ Ξενοφών, ίσως καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, όπου θα έχει υποψήφιους σε πολλές έδρες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η ομογενειακή παρουσία αναμένεται να είναι ίδια ή και αυξημένη.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια