Τι γίνεται όταν μια γυναίκα αστροναύτης έxει περίοδο στο διάστημα;

Τι γίνεται όταν μια γυναίκα αστροναύτης έxει περίοδο στο διάστημα;

Aν οι γυναίκες στη… Γη παραπονιόμαστε για τους πόνους, πώς αντιμετωπίζουν την περίοδο οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια των αποστολών τους;

Προφανώς, η διατήρηση της υγιεινής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, εφόσον υπάρχει πολύ μικρή ποσότητα νερού διαθέσιμη για πλύσιμο. Επίσης, ακόμα και η απλή αλλαγή σερβιέτας γίνεται εξαιρετικά δύσκολη σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Και, τέλος, το σύστημα ανακύκλωσης των υγρών από την ούρηση δεν σχεδιάστηκε με βάση και το αίμα της έμμηνου ρύσης.

Όταν, βέβαια, το ταξίδι στο διάστημα αναμένεται να είναι σύντομο, μια γυναίκα μπορεί καθορίσει τις ημέρες της περιόδου της με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Αλλά για μεγαλύτερης διάρκειας αποστολές, είναι προτιμότερο να κάνει κάτι για να μην της εμφανιστεί καθόλου περίοδος. Δεδομένου, μάλιστα, ότι όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται αστροναύτες, το παράξενο αυτό πρόβλημα χρειάζεται πιο … οργανωμένη αντιμετώπιση.

Φωτο: NASA

 Τι γίνεται, λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;

Η καταστολή της περιόδου είναι η μέθοδος που ακολουθούν όλο και περισσότερες γυναίκες, ενώ διαρκώς πιο πολλοί γιατροί αποδέχονται.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους είναι η λήψη χαπιών που συνδυάζουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Ωστόσο, παρότι αυτά φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι ορμόνες που περιέχουν μπορεί να επηρεάσουν την πυκνότητα των οστών, κάτι που στο διάστημα είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, αυτά τα χάπια πρέπει μια γυναίκα να τα λαμβάνει κάθε μέρα. Για παράδειγμα, αν βρεθεί στο διάστημα για τρία χρόνια, θα χρειαστεί 1.100 χάπια και η επίδραση τόσο μεγάλης δόσης στον οργανισμό δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Επομένως, τα αντισυλληπτικά μακροπρόθεσμης διάρκειας φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση. Κι αυτά, είτε είναι αντισυλληπτικά σπιράλ που τοποθετούνται στη μήτρα, είτε είναι εμφυτεύματα που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα, συνήθως του χεριού. Το αποτέλεσμα; Απελευθερώνουν ορμόνες που καταστέλλουν την περίοδο, δεν επηρεάζουν την ανθρώπινη απόδοση και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες, δεν επιδρούν αρνητικά στην υγεία του οργανισμού.

Ωστόσο, επειδή χρειάζονται πολύ χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα και να επιτύχουν την καταστολή της περιόδου, για παράδειγμα το εμφύτευμα κάτω από το δέρμα πρέπει να τοποθετηθεί ενάμιση με δύο χρόνια πριν την αποστολή.  Σχόλια