Τι πραγματικά ειπώθηκε στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από Τσακαλώτο – Αχτσιόγλου

Τι πραγματικά ειπώθηκε στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από Τσακαλώτο – Αχτσιόγλου

Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της 2ης Αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου ενημέρωσαν χθες ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο Υπουργοί παρουσίασαν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι εν μέρει γνωστά, χωρίς βέβαια, να επισημαίνουν τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Τι ζητούν οι δανειστές

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας επιχείρησαν να δείξουν ότι οι δανειστές είναι αμετακίνητοι αναφορικά με τα εργασιακά. Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με το ισχυρό ζευγάρι της διαπραγμάτευσης Τσακαλώτο – Αχτσιόγλου είναι τα εξής:

  • Εδώ και τώρα ομαδικές απολύσεις και λοκ αόυτ (ανταπεργία)
  • Μείωση αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ
  • Πιθανά αντίμετρα όπως γεύματα σε σχολεία ή στήριξη νοσοκομείων (προσλήψεις-εξοπλισμοί)

Η παραδοχή Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το ορόσημο της 20ης Μαρτίου για την επίτευξη συμφωνίας έχει χαθεί. Τονίζοντας παράλληλα πως ο επόμενος στόχος είναι η παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου από την ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά, αυτό που λέει ο Υπουργός Οικονομικών είναι πως η Ελλάδα θα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης στις 7 Απριλίου, δεν ξεκαθαρίζεται αν θα είναι εφικτή η συμφωνία μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών.

Αποκάλυψη eReportaz: Να μεταφέρει σε άλλη Αξιολόγηση τα Εργασιακά θέλει η Αχτσιόγλου

Σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz.gr η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είπε χτες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως αν δεν πείθεται (η Τρόικα) για τα εργασιακά, θα μετακυλήσουν τη διαπραγμάτευση σε μία από τις επόμενες 3 Αξιολογήσεις του 3ου Μνημονίου. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι γνωστή εδώ και μήνες, οπότε μία τέτοια κίνηση από ελληνικής πλευράς, πρέπει να έχει και την έγκριση των δανειστών.

«Πείτε μας πότε κλείνει η Αξιολόγηση»

Από την πλευρά των βουλευτών θα περίμενε κάποιος μία αντίδραση η οποία θα είχε να κάνει με το πακέτο των μέτρων που έρχεται, αλλά όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – και κυρίως αυτοί που βρίσκονται κοντά – στην ηγετική ομάδα, ρωτούσαν συνεχώς, για το χρονοδιάγραμμα της Αξιολόγησης.

Χαρακτηριστική είναι η φράση βουλευτή: «πότε τελειώνει η Αξιολόγηση, δεν ξέρουμε τι να πούμε». Συν τοις άλλοις οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν να υπάρχει και μία ειδική μέριμνα για την μικρομεσαία τάξη, η «οποία πλήττεται περισσότερο από τα μέτρα». Τέλος, ως είθισται, από πλευράς βουλευτών ζητήθηκε και μία άτυπη λίστα για τα μέτρα των Αντίμετρων που θα έρθουν, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα αφήγημα, κυρίως και για τους βουλευτές της επαρχίας.

Ρενάτο ΛέκκαΣχόλια