Τι θα προβλέπει η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης – Τα κριτήρια & το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Τι θα προβλέπει η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης – Τα κριτήρια & το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Στα 25 λεπτά ανά λίτρο, από 35 λεπτά που ήταν πέρυσι, αναμένεται να διαμορφωθεί το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η σχετική απόφαση, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από τον ESM προς τη χώρα, δεν αποκλείεται να υπογραφεί ακόμη και σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, απαιτείται η μείωση στο μισό της δαπάνης επιδότησης. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη πρέπει να μειωθεί εφέτος στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η μείωση, εκτός από τον περιορισμό της επιδότησης, η απόφαση θα προβλέπει και αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα απαιτούνται για την υπαγωγή ενός νοικοκυριού στο καθεστώς επιδότησης.

Έτσι, σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια θα προβλέπεται για τους άγαμους ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ πέρυσι), για τους έγγαμους εισόδημα έως 20.000 ευρώ με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και για τις μονογονεϊκές οικογένειες εισόδημα ως 22.000 ευρώ (με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, μετά το πρώτο).
Παράλληλα, η ακίνητη περιουσία του δικαιούχου δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο (από 200.000 ευρώ πέρυσι), και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι από το 1,1 εκατ. φορολογούμενους που υπέβαλαν πέρυσι αίτηση για την πληρωμή του επιδόματος, τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα περιορίσουν τον αριθμό των αιτήσεων κοντά στις 700.000.

Άλλη μια αλλαγή που έρχεται είναι η κατάργηση της προκαταβολής του επιδόματος, αφού πρώτα θα γίνεται η αγορά και μετά η πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Παράλληλα στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίζεται και η προθεσμία πληρωμής από το κράτος του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, εφόσον ο δικαιούχος έχει αγοράσει πετρέλαιο έως το τέλος του 2015 θα πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης έως το τέλος του χρόνου ενώ όποιος αγοράσει πετρέλαιο το 2016 θα λάβει τα χρήματα έως το τέλος του Ιουνίου 2016.

Σημειώνεται τέλος ότι σε ό,τι αφορά στα περσινά χρήματα που δεν έχουν πιστωθεί στους δικαιούχους, δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.Σχόλια