Τι ζητά η Αθήνα για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Τι ζητά η Αθήνα για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

«Η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών συγκεκριμένα μέτρα, και να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι

Λίγο μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας των «28» ηγετών της ΕΕ και η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, χωρίς να ακολουθήσει, η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα της Παρασκευής σχετικά με το κείμενο θέσεων για το προσφυγικό ζήτημα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με πρώτη τη συνάντηση στις 08.00, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Συγκεκριμένα, ζητούμενα της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές είναι τα εξής:

•Η άμεση βοήθεια και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό, που θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα, να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.
•Η σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της ΕΕ
•Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
•Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.

Επίσης ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με το πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, έχει εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας σε άνοιγμα οποιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, που αφορά την Κύπρο.

Τριμερής με Ολάντ και Μέρκελ

Περίπου 45 λεπτά κράτησε η τριμερής Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.  Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν επίσης ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.Σχόλια