Τυφώνας «Μάθιου»: Σε επιφυλακή στο Τζάκσονβιλ – Στους 842 οι νεκροί στην Αϊτή

Τυφώνας «Μάθιου»: Σε επιφυλακή στο Τζάκσονβιλ – Στους 842 οι νεκροί στην Αϊτή

Στους 842 έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών στην Αϊτή από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, ενώ την ίδια ώρα η Φλόριντα παραμένει σε επιφυλακή, με τους μετεωρολόγους και τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο σοβαρών καταστροφών στο Τζάκσονβιλ εντός των επόμενων ωρών, καθώς ο τυφώνας πέρασε βόρεια κατά μήκος της ακτής.

Την ίδια ώρα, 600.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το Τζάκσονβιλ είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στην πολιτεία της Φλόριντα, με 868.000 κατοίκους να ζουν στο κέντρο και σχεδόν 1,6 εκατομμύρια στην ευρύτερη περιοχή.

Μέρη της πόλης και αρκετές γειτονικές πόλεις βρίσκονται ακριβώς πάνω στην ακτογραμμή χωρίς κοντινά νησιά που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ισχύ του Μάθιου.

Μετά τη Φλόριντα δυνητική πορεία του τυφώνα είναι η πολιτεία της Τζόρτζια.

Σημειώνεται ακόμη ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών, η Disney World έκλεισε τις πύλες της για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, ενώ είναι η τέταρτη φορά που κλείνει το πάρκο στην 45χρονη ιστορία του.

Προειδοποίηση Ομπάμα για τους κινδύνους

Την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου διατύπωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, ωστόσο, προειδοποίησε τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων, αλλά και η άνοδος των υδάτων».

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους, όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές», επεσήμανε ακόμη ο κ. Ομπάμα, τονίζοντας ότι «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές».Σχόλια