Το 2014 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί

Το 2014 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί

Το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), με τη μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη να φτάνει λίγο παραπάνω από τους 14,5 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας, έστω και ελάχιστα, όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.

«Στον αιώνα που διανύουμε έχουν καταγραφεί οι 14 από τις 15 θερμότερες χρονιές. Υπολογίζουμε σε μια συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η αύξηση της ενθαλπίας των ωκεανών μας υπόσχονται ένα θερμότερο μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WMO, Μισέλ Ζαρό.

«Η παγκόσμια τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πιο σημαντική από την κατάταξη της μιας ή της άλλης χρονιάς», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η εκτίμηση της μέσης θερμοκρασίας ενός έτους προκύπτει από την ανάλυση συνόλων δεδομένων.

Παράλληλα, ο οργανισμός μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το 2014 σημειώθηκε χωρίς να έχει εκδηλωθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει περαιτέρω την ατμόσφαιρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαρό, τα φαινόμενα καύσωνα που σχετίζονται με καταρρακτώδεις βροχές και εκτεταμένες πλημμύρες σε ορισμένες χώρες, την ίδια στιγμή που άλλες περιοχές υποφέρουν από παρατεταμένες ξηρασίες, εντάσσονται στη λογική ενός κλίματος που εξελίσσεται.

Η παραπάνω ανάλυση του WMO, δημοσιοποιήθηκε ενόψει των ετήσιων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθούν στη Γενεύη από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου.


Σχόλια