Το απόλυτο μπάχαλο με την ενοποίηση ΣΔΟΕ-ΓΓΔΕ

233 2

Του Πέτρου Κουσουλού 

Αλαλούμ επικρατεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς εξαιτίας της μνημονιακής υποχρέωσης για την συνένωση του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Με εγκύκλιο που έστειλε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, κ. Βασιλική Θάνου στους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο Οικονομικών, ΣΔΟΕ, εισαγγελικές Αρχές) ζητεί την εφαρμογή σε χρόνο-ρεκόρ του προαπαιτούμενου που ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή.

Όπως αποκαλύπτει το ereportaz.gr το πρώτο σκέλος της υπαγωγής του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Εσόδων της κυρίας Σαββαϊδου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημέρα των εκλογών! 

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί 500 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ στην νέα υπερυπηρεσία καθώς και 3.500 υποθέσεις. «Οι βασικότερες υποθέσεις» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εγκύκλιο της πρωθυπουργού.

«Κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο», αναφέρει στο ereportaz.gr αξιόπιστη πηγή που γνωρίζει πόσο δύσκολη θα είναι στην πράξη η εφαρμογή του μεγαλεπήβολου σχεδίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πέρι τις 37.000 υποθέσεις οι οποίες ερευνώνται από το ΣΔΟΕ αλλά και τις εισαγγελικές Αρχές.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο της «ατσούμπαλης» προσαρμογής που πρέπει να πραγματοποιηθεί είναι να παρατηρηθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας, όπως ακριβώς συνέβη και τον Νοέμβριο του 2013 όταν διαχωρίστηκε ΣΔΟΕ και ΓΓΔΕ με την ανάληψη από την δεύτερη του προληπτικού ελέγχου.

Θεωρούσαν ότι το ΣΔΟΕ λειτουργούσε βάση πολιτικών εντολών 

Όπως έχει αποκαλύψει το ereportaz η συνένωση ΣΔΟΕ και ΓΓΔΕ και η δημιουργία ουσιαστικά μιας ανεξάρτητης υπέρ-Αρχής υπό την καθοδήγηση της κας Σαββαϊδου αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών από το 2013. Στις εκθέσεις που παρέδωσαν τότε τα στελεχη ΔΝΤ και της Τρόικα ανέφεραν ότι στο ΣΔΟΕ γίνονταν πολιτικές παρεμβάσεις και ότι δεν υπήρχε ανεξάρτητη δράση αλλά γίνονταν έλεγχοι κατ΄επιλογή της πολιτικής εξουσίας, δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης. 

 Join the Conversation

2 comments

  1. Το απόλυτο μπάχαλο με την ενοποίηση ΣΔΟΕ-ΓΓΔΕ | admin Απάντηση

    […] Όπως έχει αποκαλύψει το ereportaz η συνένωση ΣΔΟΕ και ΓΓΔΕ και η δημιουργία ουσιαστικά μιας ανεξάρτητης υπέρ-Αρχής υπό την καθοδήγηση της κας Σαββαϊδου αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών από το 2013. Στις εκθέσεις που παρέδωσαν τότε τα στελεχη ΔΝΤ και της Τρόικα ανέφεραν ότι στο ΣΔΟΕ γίνονταν πολιτικές παρεμβάσεις και ότι δεν υπήρχε ανεξάρτητη δράση αλλά γίνονταν έλεγχοι κατ΄επιλογή της πολιτικής εξουσίας, δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης.Πηγή […]

  2. Γιώργος Απάντηση

    Παρεμβάσεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΔΟΕ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ κλπ), γινόντουσαν και θα συνεχίσουν να γίνονται, όταν οι επικεφαλείς (πολιτική και φυσική ηγεσία) είναι στη πραγματικότητα δοτοί. Τί είναι αυτό που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του διάδοχου σχήματος (ΓΓΔΕ-ΣΔΟΕ); Μόνο τα λόγια και ίσως οι προσδοκίες «κάποιων», γιατί στη πράξη μέχρι σήμερα άλλα έχουμε διαπιστώσει. Ενδεικτικά, στη Κ.Υ. του ΣΔΟΕ, παρά την υφιστάμενη νομοθεσία (Π.Δ. 111
    Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών -ΦΕΚ Α’ 178/29.08.2014), έχουν τοποθετηθεί σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, προϊστάμενοι Τμήματος, στερούμενοι τυπικών προσόντων, αφού προβλέπεται για τις θέσεις αυτές, να είναι πτυχιούχοι Οικονομολόγοι ΑΕΙ, ενώ στη προκειμένη περίπτωση, ο ένας έχει πτυχίο σχολής εμποροπλοιάρχων ΤΕΙ και ο άλλος με απολυτήριο λυκείου υπηρετεί στην ΤΕ κατηγορία (η πληγή του ελληνικού δημοσίου, ΤΕ χωρίς πτυχίο), αλλά με κομματικές άκρες… Μετά κάποιοι μιλάνε για αξιοκρατία και παραγωγικότητα. Η αξιολόγηση τους μάρανε.