Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απειλεί με νέες κυρώσεις τη Ρωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απειλεί με νέες κυρώσεις τη Ρωσία

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν την Πέμπτη (20/10) τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας με θύματα άμαχους στο Χαλέπι της Συρίας, που τελεί υπό πολιορκία, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να τάσσονται υπέρ της εξέτασης του ενδεχομένου επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εάν συνεχιστούν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε την Τετάρτη συνομιλίες στο Βερολίνο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως επιδιώκει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή διπλωματική πίεση στη Μόσχα για να παρατείνει την διακοπή των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, που σύμφωνα με τη Δύση έχει στοχοθετήσει επανειλημμένα νοσοκομεία και άμαχους.

«Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές εάν η κατάπαυση του πυρός δεν γίνεται σεβαστή και όσο εκδηλώνεται βούληση να συνθλιβεί η πόλη», είπε ο Ολάντ αναφερόμενος στο Χαλέπι, όπου 275.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου η συμφωνία της Μόσχας και την Ουάσιγκτον για μια εκεχειρία κατέρρευσε.

Η Ρωσία ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι οι βομβαρδισμοί στο ανατολικό Χαλέπι θα αναστέλλονται επί 11 ώρες την ημέρα επί τέσσερις ημέρες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι υποπτεύονται πως η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καθώς εντείνονταν οι πρωτοβουλίες για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Αρχικά οι ηγέτες της ΕΕ δίσταζαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, για να αναγκάσουν το Κρεμλίνο να προωθήσει μια ειρηνική διευθέτηση στη Συρία, τη χώρα από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

Αλλά η Βρετανία και η Γαλλία συνέχισαν να πιέζουν και ένας ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που θεωρείται πως διατηρεί στενή σχέση συνεργασίας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως παρότι η ΕΕ δεν έχει πολλές δυνατότητες για να πιέσει τη Μόσχα, «θα μπορούσαμε να επιβάλουμε νέες κυρώσεις ή να εντείνουμε τις υπάρχουσες».ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια