Το κατηγορητήριο για την εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε επενδυτές

Το κατηγορητήριο για την εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε επενδυτές

Εξήντα σελίδες αριθμεί το κάθε κατηγορητήριο των πέντε συλληφθέντων οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν σε κύκλωμα που εξαπατούσε επενδυτές. Εξωχώριες εταιρίες αλλά και τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ καταγράφονται ως τα «πλυντήρια» των εμπλεκομένων για να ξεπλύνουν εκατομμύρια ευρώ.
Η ομάδα των 5 που συνελήφθη με εντάλματα της 10ης τακτικής ανακρίτριας εμφανίζεται στα κατηγορητήρια να δρούσε τουλάχιστον την τελευταία 10ετία, συστήνοντας –κατά περίπτωση- και συμμετέχοντας «σε εγκληματική ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση και συγκεκριμένη κατανομή εγκληματικών ρόλων, στην οποία εντάχθηκαν ως μέλη οι λοιποί συγκατηγορούμενοι σας και η οποία επιδιώκει την διάπραξη κακουργημάτων».
Εκτενής αναφορά με αναλυτικούς πίνακες γίνεται σε off shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους «οι οποίες είχαν διακριτούς ρόλους προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης, ελεγκτών, νομικών συμβούλων , ρόλο «Μπροστινών» , μπρόκερς (μεσίτης επενδύσεων)», ενώ φέρονται να ακολούθησαν μια παλιά επιτυχημένη συνταγή: το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μέσω πρακτορείων ΟΠΑΠ ώστε να φαίνονται ως κέρδη τυχερών παιχνιδιών.
«Όλες οι ενέργειες έγιναν μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα για να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων και να αποφευχθούν αστικές και ποινικές συνέπειες» αναφέρεται στα κατηγορητήρια, στα οποία ως θύμα εμφανίζεται και ο γνωστός εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, που μαζί με την μητέρα του φέρονται να επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και να έχουν χάσει περίπου 81 εκατομμύρια.
Για τους δύο φερόμενους ως πρωταγωνιστές, στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια τους αναφέρονται:
«Ο Ιωάννης Λίτινας περί το 2009 εισήλθε ως μέλος και ανέλαβε τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης επιδιώκοντας τη διάπραξη της κακουργηματικής απάτης , ήτοι προβαίνoντας με διακριτούς ρόλους έκαστος σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων τα οποία υποτίθεται ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος (αγορά FOREX εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs). Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν , είτε απευθείας από τους κατηγορουμένους , είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων , πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι.
Ο Γιώργος Δασκαλέας παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά…Η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων γινόταν συγκεντρωτικά για όλους τους επενδυτές από τον Γιώργο Δασκαλέα ο οποίος βάσει των συμβάσεων είχε οριστεί ως διαχειριστής τους».

«Η ΑΛΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ»

Πώς όμως, οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να «ψάρευαν» πελάτες, υποσχόμενοι υψηλές αποδόσεις στα κεφάλαιά τους;
«Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών προσέγγιζαν διάφορα άτομα επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του Γιώργου Δασκαλέα οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως. Προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελναν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές προς τους επενδυτές σύμφωνα με τα οποία δήθεν η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς. Με την ως άνω συμπεριφορά τους αφενός έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές να μην προβούν στην εξαργύρωση των υποτίθεται των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύσουν επιπλέον κεφάλαια , αφετέρου προσέλκυαν νέους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε στους κατηγορουμένους την δυνατότητα να καταβάλετε στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους εδραιώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης τους ενώ ταυτόχρονα ως μέλη της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά , είτε ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν είτε ως εξαργυρωθέντα κέρδη καθώς εμφανιζόσαστε ταυτόχρονα και ως υποτιθέμενοι επενδυτές, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν να συντηρούν τις εκάστοτε επενδυτικές δομές μέχρι μέχρι και το Μάιο του 12015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε επενδυθεί, είτε είχαν επιστρέψει στους επενδυτές ως υποτιθέμενα κέρδη ( ανακύκλωση χρημάτων) είτε είχαν μοιραστεί στους ίδιους τους κατηγορουμένους είτε είχαν χαθεί κατά την εν της πράγμασι περιορισμένη εν τέλει επενδυτική δραστηριότητα η οποία ήταν ζημιογόνα σχεδόν στο σύνολό της».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ρόλος του Λίτινα, με γνωριμίες και επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν να προσεγγίζει κυρίως Ουκρανούς επιχειρηματίες αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», δηλαδή ο ρόλος του ήταν να τους πείσει να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην επενδυτική δομή τους. Χαρακτηριστικό δε του όλου εγχειρήματος ήταν η μεσολάβηση του προκειμένου να απονεμηθεί στον Γιώργο Δασκαλέα ο τίτλος του ανθρώπου της χρονιάς στην Ουκρανία και αφετέρου να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του κρατικού οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου , τίτλοι που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προορίζονταν για τον ίδιο λόγω της θέσης του ως επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Ελλάδα με έδρα της Κρήτη τους οποίους αποποιήθηκε προκειμένου να απονεμηθούν στον συγκατηγορούμενο σου».

Οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία και θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν αυτά τα κατηγορητήρια την Παρασκευή και την Κυριακή με τις απολογίες τους.Σχόλια