Το νέο πολυνομοσχέδιο φωτιά, είναι γεγονός!

Το νέο πολυνομοσχέδιο φωτιά, είναι γεγονός!

Το βράδυ του Σαββάτου αναρτήθηκε στο opengov.gr του Υπουργείου Οικονομικών το νέο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα φωτιά που απαιτούνται για τον Οκτώβριο.

«Το Υπ. Οικονομικών καλεί τους πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο κοινωνικό εταίρο να συμμετάσχει από σήμερα 10 Οκτωβρίου 2015 στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου »Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Λόγω του ότι πρόκειται για επείγουσες ρυθμίσεις, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 9 το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, ενώ το υπογράφουν οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης.

Μεταξύ άλλων, στα νέα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται: μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην ενέργεια, αυστηρότερα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, την υγεία, την ενέργεια, το ΤΑΙΠΕΔ  και σε άλλους τομείς

Ειδικότερα θα υπάρξουν:

– ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, με άμεση καταβολή του έως το τέλος του μήνα

– ποινές φυλάκισης για τις φορολογικές διαφορές

– φόρος και στα ανείσπρακτα ενοίκια

– αναδρομικές αυξήσεις φόρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν νοικιάσει

– αλλαγές στις συνταξιοδοτικές διατάξεις

Με τις φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, πλήττονται πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και οι πολύ μικροί ιδιοκτήτες ακινήτων επειδή απαλλαγές δεν θα υπάρξουν τελικά ασχέτως με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ένα ακόμα πλήγμα θα είναι αποτελέσει ο φόρος στα ενοίκια καθώς θα διπλασιαστεί!

– αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 (που θα πληρωθεί φέτος δηλαδή) στο φόρο για τα ενοίκια. Θα πρέπει να εκδοθούν ξανά (για άλλη μια φορά φέτος) νέα εκκαθαριστικά, με τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν 15% (αντί 11%) όσοι εισέπραξαν ενοίκια έως 12.000 και 35% (αντί 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

– κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Από το γράμμα του νόμου  προκύπτει ότι η εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, προκειμένου να μη φορολογηθούν, θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2015 και μετά, δηλαδή από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016.
Ενώ άλλες διατάξεις προβλέπουν:

– Μείωση στον αριθμό των δόσεων που συμφώνησαν και πληρώνουν όσοι έχουν οικονομική ευχέρεια.
– Απώλεια των ρυθμίσεων χρεών όσοι αφήσουν απλήρωτες δόσεις ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Πιο αυστηρό γίνεται επίσης το πλαίσιο για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με άμεση κατάσχεση

Το ποινολόγιο της εφορίας αλλάζει με τις πιθανότητες για φυλάκιση να είναι περισσότερες λόγω του εύρους των όσων θεωρούνται πλέον αδικήματα με ποινή φυλάκισης.

Παράλληλα προβλέπονται:
– βαρύτερα πρόστιμα για όσους δεν είναι συνεργάσιμοι με τους ελεγκτές

– κατάργηση του ορίου του προστίμου στα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για ανακριβή ή πλαστά στοιχεία.

– έγκλημα φοροδιαφυγής που τιμωρείται με φυλάκιση  (από 1 έως και 3 χρόνια) θα αποτελούν πλέον και η παράλειψη δήλωσης εισοδημάτων ή ακινήτων που οδηγεί σε μείωση ή απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, αλλά ακόμα και όποιος πχ δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ από 50.000 ευρώ το χρόνο.

Επίσης προβλέπεται αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ.

Στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλείς των θεσμών για να οργανώσουν τη συζήτηση σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση.

Επίσημος στόχος για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έχει οριστεί η 15η Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο εδώ.

 Σχόλια