Το προσκήνιο και το παρασκήνιο της νέας κυβέρνησης

Το προσκήνιο και το παρασκήνιο της νέας κυβέρνησης

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης γίνονται οι τελευταίες «καραμπόλες». Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz (Διαβάστε αναλυτικά εδώ), «κλείδωσε» για την θέση του προέδρου της Βουλής ο Νίκος Βούτσης και τη θέση του υπερ – υπουργού Εσωτερικών θα αναλάβει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Γιάννης Δραγασάκης παραμένει τελικώς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Χουλιαράκης θα αναλάβει πόστο κάτω από τον υπουργό Οικονομικών (Ευκλείδη Τσακαλώτο) αναλαμβάνοντας πιθανότατα το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ στην προηγούμενη κυβέρνηση Δημήτρη Μάρδα, αρμόδιος για το ΓΛΚ. Σύμφωνα, με πληροφορίες του ereportaz, o Χρήστος Ζώης , το όνομα του οποίου ακούγονταν,  για το υπουργείο Ναυτιλίας, δεν έχει ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό μέχρι και αυτή τη στιγμή, όποτε μάλλον δεν περνάει η πρόταση του Πάνου Καμμένου και επικρατέστερος για να αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο θεωρείται ο Θοδωρής Δρίτσας.

Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης θα παραμείνει στο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πληροφορίες θέλουν να έχει «κλειδώσει» ο πρώην υφ. Αμυνας Νίκος Τόσκας που αναβαθμίζεται σε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στη θέση Πανούση. Σε υφυπουργό Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ θα αναβαθμιστεί ο Αλέξης Χαρίτσης, από γενικός γραμματέας στο ίδιο αντικείμενο.

Πληροφορίες θέλουν ότι το υπουργείο Μνημονίου θα μετατραπεί τελικά σε γενική γραμματεία (άγνωστο ακόμη ποιος θα την αναλάβει). Ακόμη, ο Πάνος Καμμενος πιέζει για αντικατάσταση του Παναγιώτη Νικολουδη με τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο.

Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν:

– Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης δείχνει επικρατέστερος για το υπουργείο Παιδείας

– Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς φαίνεται πως θα μετακομίσει στο υπουργείο Πολιτισμού

– ο Τρύφωνας Αλεξιάδης φαίνεται πως παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα.

– ο Γιώργος Σταθάκης είναι το φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομίας, με αουτσάιντερ τον Νίκο Χροστοοδουλάκη,

– είναι πιθανό να δημιουργηθεί θέση παρα τω πρωθυπουργώ που θα εποπτεύει την εφαρμογή του μνημονίου και τις επαφές με του δανειστές με επικρατέστερο τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος όμως θα είναι υπό την επίβλεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

– ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

– ο Νίκος Παππάς μάλλον παραμένει υπουργός Επικρατείας ή σε ειδικό ρόλο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως και ο Τέρενς Κουίκ από τη πλευρά των ΑΝΕΛ, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα έχει θέση στη νέα κυβέρνηση

– Το όνομα του Ανδρέα Ξανθού είναι το επικρατέστερο για το υπουργείο Υγείας

– από τη υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι βέβαιη η παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής,

– ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν φαίνεται να επιθυμεί συμμετοχή στην κυβέρνηση

– ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος από τους «53» ακούγεται για το υπουργείο Πολιτισμού με φαβορί πάντως τον Νίκο Ξυδάκη

– ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών

– Γιώργος Κατρούγκαλος θα κρατήσει τη θέση του υπουργού Εργασίας

– ο Νίκος Βούτσης έχει κλειδώσει για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

– ο Χρήστος Σπίρτζης θα κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του Υποδομών

Σε ανασύσταση και μετονομασίες Υπουργείων προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ορίζουν τα δύο σχετικά Προεδρικά Διατάγματα:

·         Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

·         Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,  ανασυνίσταται  και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

·         Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

·         Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

·         Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα νέα Υπουργεία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων,  των υπηρεσιών, των θέσεων και το προσωπικό των ανασυνιστόμενων υπουργείων.

Η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας προΐσταται σήμερα ο  Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τους εποπτευομένους   από αυτήν φορείς μεταφέρεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Όπου δε αναφέρεται Υπουργός αρμόδιος για θέματα Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, νοείται πλέον ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

 

Σχόλια