Τουρκία: Δύο νεκροί και 47 τραυματίες ύστερα από νέο φονικό χτύπημα

Τουρκία: Δύο νεκροί και 47 τραυματίες ύστερα από νέο φονικό χτύπημα

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στην επαρχεία Ντιγιάρμπακιρ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο στρατιωτών και τον τραυματισμό 47 ανθρώπων.

Η ευθύνη της επίθεσης που σημειώθηκε μπροστά σε στρατιωτικό φυλάκιο σε περιοχή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, αποδίδεται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Μετά τη εν λόγω φονική επίθεση ο στρατός ξεκίνησε σαρωτική επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ζει εδώ και πολλούς μήνες σε κατάσταση συναγερμού λόγω του κύματος επιθέσεων που συνδέονται με την κουρδική σύγκρουση ή αποδίδονται στην τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα προκάλεσαν, αντίστοιχα, τον θάνατο 29 και 35 ανθρώπων, καθώς και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, στο κέντρο της Άγκυρας. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε μια ριζοσπαστική οργάνωση που έχει αποσχιστεί από το PKK, τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK).

Η Άγκυρα εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση εναντίον του PKK μετά την κατάρρευση, το περασμένο καλοκαίρι, μιας εκεχειρίας που διήρκεσε δύο χρόνια σε μια εξέγερση που ξέσπασε το 1984 και έχει προκαλέσει ήδη περισσότερους από 40.000 θανάτους.Σχόλια