Τουρκία: Περισσότερες από 15.000 συλλήψεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Τουρκία: Περισσότερες από 15.000 συλλήψεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk σήμερα, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά.

Όπως σημείωσε το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο τον υπουργό, έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες σε συνολικά 8.113 άτομα, τα οποία και αναμένεται να δικαστούν.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προειδοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις», διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν ολοκληρωθεί.

«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται (από τις αρχές). Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις (…). Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επεσήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ακόμη, ο κ. Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Δεν έχουμε «καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας, όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα αιτήματα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στη χώρα το 2004, προέρχονται από τον τουρκικό λαό. «Οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν την επαναφορά της θανατικής ποινής. Αυτή είναι η μοναδική φωνή που ακούμε σε όλες τις πλατείες», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία την 9η Αυγούστου, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «Αναμένεται η σύσφιξη των σχέσεων και αυτό πρέπει να γίνει διότι η Τουρκία είναι γειτονική χώρα της Ρωσίας. Έχουμε κοινά συμφέροντα, ένα κοινό μέλλον».

 

 

 Σχόλια