Τρ. Αλεξιάδης: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να απαλλάξουμε από ΕΝΦΙΑ φιλανθρωπικά ιδρύματα

Τρ. Αλεξιάδης: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να απαλλάξουμε από ΕΝΦΙΑ φιλανθρωπικά ιδρύματα

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε λόγω των υπέρογκων ποσών που κλήθηκαν να πληρώσουν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα για ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια να απαλλαχθούν από την εν λόγω επιβάρυνση αυτής της φύσεως η οργανώσεις.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού», ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία έχει, ήδη, καταγεγραμμένα 1.200 νομικά πρόσωπα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, «είναι σαφές ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ όσα ακίνητα νομικών προσώπων χρησιμοποιούνται από τα ίδια για θετικό σκοπό και βοηθούν με κοινωνικές δράσεις και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μόνο για ακίνητα που έχουν για να αποκτήσουν εισόδημα». «Εξετάζουμε το πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ένα τεχνικό πρόβλημα, όμως. Ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατάλογο με τα νομικά πρόσωπα που ασκούν φιλανθρωπικό έργο, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα αρχεία αυτά», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό είμαι σε στενή συνεργασία με την κ. Φωτίου, και προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τα νομικά πρόσωπα που ασκούν κοινωφελή έργο. Θα προχωρήσουμε στις πιστοποιήσεις ή στους ελέγχους για να εντοπίσουμε ποια είναι μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και να τα βοηθήσουμε».

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα γιατί γνωρίζουμε το σημαντικό έργο που προσφέρουν. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια, μακάρι να είχαμε μεγαλύτερη δυνατότητα, γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε αυτές τις ρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, επεσήμανε ότι το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι εχθρός και να δείξει ανοχή και ευαισθησία σε αυτούς τους οργανισμούς που προσφέρουν πραγματικά μεγάλο κοινωνικό έργο.Σχόλια