Τραγωδία στη Μυτιλήνη

Τραγωδία στη Μυτιλήνη

Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών στο απέραντο «νεκροταφείο» του Αιγαίου, με τους δουλέμπορους να στοιβάζουν σε βάρκες τους μετανάστες και να τους στέλνουν στον «δρόμο για το καλύτερο αύριο», αδιαφορώντας για την επικινδυνότητα του εγχειρήματος, και με τον καιρό πολλές φορές να καθιστά το ταξίδι αδύνατο.

Αποτέλεσμα αυτού, να σημειώνονται αλλεπάλληλα ναυάγια με πολυάριθμες ανθρώπινες απώλειες.

Στους επτά ανέρχονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από τρία διαφορετικά ναυάγια στο βόρειο Αιγαίο.

Σε ναυάγιο στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά (ένα αγοράκι πέντε ετών και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων) ενώ αγνοούμενος είναι ένας νεαρός άνδρας. Το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος επανέφερε στη ζωή με τεχνητή αναπνοή ένα μικρό παιδί.

Σε ναυάγιο στο Ποσειδώνιο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα και για δυο μικρά παιδιά ηλικίας περίπου ενός έτους.

Επιπλέον, σε ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων ναυαγών, οι οποίοι επέβαιναν σε ξύλινη βάρκα που ανατράπηκε περίπου στις 4 το απόγευμα, ανοικτά της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρθηκαν σώοι στα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας.

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στο Κέντρο Υγείας Καλλονής πολλοί ναυαγοί, κυρίως παιδιά. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας έχουν μετατραπεί σε «υπαίθρια ιατρεία» όπου γιατροί και εθελοντές δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.

Την ίδια ώρα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, της Frontex και αλιευτικά σκάφη επιχειρούν σε πραγματικά άσχημες καιρικές συνθήκες για τη διάσωση άλλων ναυαγών από το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος. Ο αριθμός των αγνοουμένων από αυτό το ναυάγιο παραμένει άγνωστος.

2

Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους τρία παιδιά και ένας άνδρας, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, μετά τα νέα ναυάγια σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του βόρειου Αιγαίου και των τουρκικών ακτών.

Οι Τούρκοι δουλέμποροι, αδίστακτοι αλλά και ανενόχλητοι, στέλνουν με πλαστικές βάρκες στα νησιά, σε τρικυμιώδη θάλασσα, από ανέμους που τοπικά ξεπερνούν τα οκτώ μποφόρ, κυρίως Αφγανούς μετανάστες.

eks

 

Πηγή φωτογραφιών: lesvosnews.grΣχόλια