Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα σε παραλίες με «Γαλάζιες Σημαίες»

Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα σε παραλίες με «Γαλάζιες Σημαίες»

Μπορεί οι Έλληνες πολίτες να δυσκολεύονται να τις επισκεφθούν τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν και μας κάνουν περήφανους!

Ο λόγος για τις πανέμορφες παραλίες της χώρας μας, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες σε παραλίες που φέρουν «Γαλάζια σημαία», με 395 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες να έχουν κερδίσει το διεθνές βραβείο ποιότητας.

Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε η ΕΕΠΦ, η οποία είναι ο εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στην Παραλία Κατερίνης, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε, φέτος, 3468 ακτές και 695 μαρίνες.

Ωστόσο, και παρά τα καλά νέα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ, Νίκος Πέτρου, προειδοποιεί ότι «Τα βραβεία δεν είναι για πάντα», και προσθέτει ότι «Ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες. Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο συνολικό αριθμό».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα την ΕΕΠΦ, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Για να κερδίσει μια ακτή τη «Γαλάζια Σημαία» δεν αρκεί να διαθέτει μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Παράλληλα, τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, ο κατάλογος των βραβευμένων με «Γαλάζια Σημαία» ακτών και μαρίνων, στο: http://eepf.gr/el/blueflags-2015-greek-beaches-marinasΣχόλια