Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον

Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον

Ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για τη λήψη προληπτικών έκτακτων μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

«Αυτό δε συμβαίνει μόνο στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και σε άλλες, όπως π.χ. της Γαλλίας. Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον», εξήγησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές», και εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Εξηγώντας την απόφαση για λήψη έκτακτων μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οφείλεται στη διάσταση απόψεων μεταξύ των Θεσμών για την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

«Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το (σ.σ. έκτακτο) πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, τα οποία δε θα έχουν καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο, ώστε να αλλάξουν οι όροι του χρέους».

«Αυτό είναι ότι το κριτήριο για να έχουμε ανοιχτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα της ελάφρυνσης θα πρέπει να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Ακόμη, έκανε λόγο για μία «θετική συνεδρίαση του Eurogroup» και σημείωσε ότι απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες.

«Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος (1%) , στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.Σχόλια