Τσακαλώτος: Μια επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκλειδώσει την άρση των capital controls

Τσακαλώτος: Μια επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκλειδώσει την άρση των capital controls

Ότι «μια επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση ξεκλειδώνει την άρση των capital controls», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ενημερωτική σύσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το real.gr, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, να έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, να έχει αποτυπωθεί η στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια και να έχει συγκροτηθεί το νέο Ταμείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενημέρωση του υπουργού χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Αφενός στη διακυβέρνηση και τον έλεγχο του μάνατζμεντ του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών, και αφετέρου σε αυτή καθαυτή την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι όλες οι μετοχές θα είναι κοινές και με δικαίωμα ψήφου ενώ και οι συνεταιριστικές τράπεζες θα έχουν το ίδιο καθεστώς με τις συστημικές. Οι ενδείξεις φέρονται να είναι θετικές ώστε να μην απαιτηθεί το σύνολο των 25 δισ. ευρώ.

Αυτή την ώρα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση οι μισθοί των διοικούντων των τραπεζών, ώστε να μην προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, ενώ αναζητείται φόρμουλα και για μία ισορροπία ως προς την ασυλία που θα χαίρουν. Στόχος είναι η ασυλία αυτή να μην είναι απόλυτη, αλλά και να μην αφήνει έκθετους τους διοικούντες στις μηνύσεις οποιουδήποτε.Σχόλια