Τσακαλώτος: Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για το χρέος – Η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016

Τσακαλώτος: Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για το χρέος – Η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016

Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ενώ αναφορικά με τη πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, σημείωσε ότι είναι κάτι που «αξίζει να εξεταστεί», εφόσον περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια.

«Το 15% του ΑΕΠ είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, εάν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αν όμως τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει πολύ να το εξετάσουμε. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε ότι το κλείδωμα των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση, θα δώσει στους επενδυτές ένα «καθαρό ορίζοντα».

«Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους, θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια, θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια», δήλωσε σχετικά.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ιδέα μίας ελάφρυνσης χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους που θα αφορούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό «εξαρτάται από το είδος των κύριων μεταρρυθμίσεων και τους όρους».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς και πλήρη άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, το επόμενο έτος.

Τέλος, σε ερώτηση για το πότε θα μπορούσε η χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να γίνει έως τα τέλη του 2016… Νομίζω ότι είναι 50-50».Σχόλια