Τσίπρας από Ρωσία: Ο ελληνικός λαός δε φοβάται και θα φτάσει σε νέα λιμάνια

Τσίπρας από Ρωσία: Ο ελληνικός λαός δε φοβάται και θα φτάσει σε νέα λιμάνια

Ότι ο ελληνικός λαός είναι λαός της θάλασσας και θα φτάσει σε νέα λιμάνια, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, αμέσως μετά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας, αλλά ο ελληνικός λαός είναι λαός της θάλασσας, δε φοβάται και θα φτάσει σε νέα λιμάνια», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνα πρωθυπουργός, και προσέθεσε ότι «Βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε πολυδιάστατη πολιτική».

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δε λέγεται ‘’Ελλάδα’’, αλλά ‘’Ευρωζώνη’’ και είναι πρόβλημα στις δομές της Ευρωζώνης», σημείωσε ακόμα, επισημαίνοντας ότι «η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική περιθωριοποίηση είναι παλιές κοινωνικές προκλήσεις, που παραμένουν».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. «Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο», είπε και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων.

«Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο ήταν προγραμματισμένη για τις 16:15 ώρα Ελλάδας, ενώ νωρίτερα, κατά την είσοδο στο Φόρουμ, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν και είχαν θερμή χειραψία.

Παράλληλα, σήμερα υπεγράφη στην Αγία Πετρούπολη η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream. Σύμφωνα με όσα είπε μετά την υπογραφή ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, η χρηματοδότηση κατασκευής από τη Μόσχα θα είναι στο 100% μέσω δανείου.

Σημειώνεται τέλος ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάδιο Ντβορκόβιτς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα».Σχόλια