Τσίπρας: Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε, η απόφαση τώρα ανήκει στους «Θεσμούς»

Τσίπρας: Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε, η απόφαση τώρα ανήκει στους «Θεσμούς»

Κινούμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα στη διαπραγμάτευση δήλωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση».

«Η απόφαση αν επιθυμούν προσαρμογή στο ρεαλισμό και έξοδο από τη κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης ανήκει στην πολιτική ηγεσία της ΕΕ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος το υπουργείο Παιδείας με αφορμή την ολοκλήρωση των πανελλαδικών.

«Στόχος μας να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό…», τόνισε μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, οι επόμενες ημέρες θα έχουν δυσκολίες.

«Θέσαμε στους θεσμούς χθες το βράδυ το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση». Αυτό αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις, η ελληνική πρωτοβουλία που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του στο υπουργείο, ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη η Αθήνα με μία πρόταση «take it or leave it».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Η απόφαση για το αν επιθυμούν την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σ’ αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική εξόδου ή στη διαίρεση ακολουθώντας το δόγμα του Καίσαρα: διαίρει και βασίλευε. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα δει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον».

Αναφερόμενος στα της διαπραγμάτευσης: «Ολη η Ελλάδα πια γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, διαπραγματευόμαστε με σχεδιο, με στρατηγική. Οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για την προσπάθεια που γίνεται και για το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η Αθήνα έχει κάνει παραχωρήσεις «όμως έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης». «Εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαου που θέλει λύση και όχι απλά συμφωνία και που δεν θέλει η χώρα να κυλίσει στο χθες της υποτέλειας. Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοπτική» συνέχισε ο πρωθυπουργός.Σχόλια