Τσίπρας: Η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου δεν εναντιώνεται σε τρίτες χώρες

Τσίπρας: Η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου δεν εναντιώνεται σε τρίτες χώρες

Ότι η διμερής συνεργασία, Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά και η τριμερής συνεργασία, Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, δεν εναντιώνεται σε τρίτες χώρες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «παράδειγμα δημιουργικής και ειρηνικής αξιοποίησης ενεργειακών πόρων» την τριμερή Αθήνας – Καΐρου – Λευκωσίας, ενώ έκανε λόγο για δυνατότητες συνεργασίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, και αναφέρθηκε σε σημαντικά πεδία συνεργασίας, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή, τονίζοντας ότι οι δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης δεν αφορούν μόνο στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και σε ήπιες μορφές ενέργειας και τον ηλεκτρισμό, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Τέλος ο κ. Τσίπρας στάθηκε στη σημασία συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στην κατεύθυνση της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το Κυπριακό και Παλαιστινιακό πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών και στον τομέα της υλοποίησης επενδύσεων.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που πέφτει στους ώμους των κυβερνήσεων Ελλάδας – Αιγύπτου για συνεργασία, και απηύθυνε κάλεσμα «στην πορεία της Αιγύπτου προς την ανάπτυξη».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων που έγιναν πρόσφατα στη Μεσόγειο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. «Σκοπός είναι η συνέχιση της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια» σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, τόνισε.

Σημειώνεται τέλος ότι σήμερα, ενώπιον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υπεγράφησαν Σύμφωνο Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Διαμιέτης, και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξάνδρειας.Σχόλια