Τσίπρας: Οι Τράπεζες θα ανοίξουν μόλις έρθουμε σε συμφωνία

Τσίπρας: Οι Τράπεζες θα ανοίξουν μόλις έρθουμε σε συμφωνία

«Μόλις ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα τότε υπήρξαν προτάσεις. Πριν πάει ο λαός στην κάλπη, βλέπουμε αντιδράσεις θετικές», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον ANT1.

Ερωτώμενος γιατί δεν διεξήχθη νωρίτερα το δημοψήφισμα και πήγαμε σε capital controls, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως πράγματι υπήρξαν «εικόνες ντροπής για τη χώρα μας».

«Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα, διότι το Eurogroup απέρριψε ένα απολύτως εύλογο αίτημα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση», είπε και πρόσθεσε πως:

«Ήταν μια αντίδραση εκδικητική γιατί οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup δεν δίνουν το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις. Βλέπουμε ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού», τόνισε και εξήγησε πως το δημοψήφισμα γίνεται τώρα γιατί «δεν είχαμε τελεσίγραφο πριν από 2 μήνες».

«Πού είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Για μένα αυτή η προσπάθεια των τελευταίων 5 μηνών, έχει μια ισχυρή παρακαταθήκη. Πρόκειται περί μίας αναμέτρησης του Δαυίδ με το Γολιάθ. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Η Ελλάδα έχει δίκιο».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη την Κυριακή με απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα, είναι μια απόφαση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Τα προβλήματα αυτά δεν θα διαρκέσουν πολύ. Είναι σημαντικότερο να πάρουμε βιώσιμη λύση που θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται στις ουρές και τα ΑΤΜ γνωρίζουν ότι αγωνιζόμαστε για βιώσιμη και αξιοπρεπή λύση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αν και παραδέχτηκε ότι «η ΕΚΤ έπραξε με βάση τους κανόνες, μετά την απόφαση του Eurogroup».

«Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία. Είτε με συμφωνία αν υπερισχύσει το «ναι» που δεν θα είναι βιώσιμη, αλλά αν αυτή είναι η επιλογή του ελληνικού λαού θα τη σεβαστούμε. Εάν επικρατήσει το όχι, εγώ την επόμενη μέρα θα βρίσκομαι σε Βρυξέλλες για να υπάρξει συμφωνία που υπόσχομαι ότι θα υπάρξει σύντομα», δήλωσε.

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα μετά από ένα ενδεχόμενο «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε ως προς το τι θα πράξει: «Θα παραμείνω εκ του ρόλου μου θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες εκείνες που προβλέπει το Σύνταγμα».Σχόλια