Τσίπρας: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, τώρα είναι η σειρά των εταίρων

Τσίπρας: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, τώρα είναι η σειρά των εταίρων

Το «μπαλάκι» στους εταίρους, πέταξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε στην εισήγησή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα βήματα μπορούσε προς τη συμφωνία, και ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων να ακολουθήσουν.

«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση που διήρκησε περισσότερες από τέσσερις ώρες, και της οποίας σκοπός ήταν όλη η κυβέρνηση να αποτιμήσει το κλίμα μετά το χθεσινό Eurogroup και να συζητηθεί το επόμενο βήμα, μιας και οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου», και κατέληξε λέγοντας πως η διαπραγμάτευση είναι σκληρή για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της χώρας.

Ακόμα, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «το αποτέλεσμα κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ διαβεβαίωναν ότι η ελληνική πλευρά έχει τη βούληση που απαιτείται για την επίτευξη μιας συμφωνίας, γεγονός που έχει αποδείξει στην πράξη.

Σημειώνεται τέλος, ότι όπως αποκάλυψαν νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι, στη διαπραγμάτευση παραμένουν ανοιχτά θέματα, όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό, το πρωτογενές πλεόνασμα και ο ΦΠΑ.

Ακόμα οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης το δημοψήφισμα ούτε οι εκλογές, ενώ συζητήθηκε η διαπραγματευτική πολιτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο χρονικό διάστημα.Σχόλια