Τσίπρας: Μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού η συνεργασία με την Τουρκία

Τσίπρας: Μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού η συνεργασία με την Τουρκία

Ότι η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα.

«Ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι η γειτονική χώρα είναι από τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων.

«Είναι σαφές ότι η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί – πόσω μάλλον η Ελλάδα – συνίσταται στην αμοιβαία κατανόηση με την Τουρκία», επανέλαβε.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε μη ικανοποιημένος από τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας, ζητώντας την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, προκειμένου η ΕΕ να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην προσφυγική κρίση.

Γι’ αυτό το λόγο, ο πρόεδρος της Κομισιόν αξίωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη δημιουργία 100.000 πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την επιπλέον οικονομική στήριξη των χωρών που βάλλονται από τις προσφυγικές ροές και τέλος, την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι η συνεργασία με την Άγκυρα θα συνεπάγεται και τη στενότερη επαφή των δύο πλευρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής μίας συνόδου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ακόμη και εντός του Νοεμβρίου.Σχόλια