Τσίπρας σε επενδυτές: Σας καλούμε να εμπιστευθείτε εμάς & την Ελλάδα

Τσίπρας σε επενδυτές: Σας καλούμε να εμπιστευθείτε εμάς & την Ελλάδα

Να εμπιστευθούν την Ελλάδα, κάλεσε τους ξένους επενδυτές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς το 17ο Annual Capital Link Invest in Greece Forum, όπου παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την εκπλήρωσή τους.

«Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας, προσπαθούμε να τις μετατρέψουμε σε δύναμη και ευκαιρίες. Εκμεταλλευόμαστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Γι’ αυτό σας καλούμε να εμπιστευθείτε την Ελλάδα. Σας καλούμε να μας εμπιστευθείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Διαπραγματευθήκαμε σκληρά ζητώντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να προωθούν την ανάπτυξη και δεν θα συρρικνώνουν την δυναμική της οικονομίας μας. Επιτύχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία που περιλαμβάνει για πρώτη φορά χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, περισσότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς πόρους και μία ξεκάθαρη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους», σημείωσε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη πρόσθεσε ότι οι τρεις προαναφερθέντες παράγοντες αποτελούν αποφασιστικής σημασίας βήματα «για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί την κοινωνική συνοχή».

«Συγκροτούμε ένα αντιγραφειοκρατικό νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για επενδύσεις, εφαρμόζουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης. Δημιουργούμε συνέργειες ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Λαμβάνουμε μέτρα για την μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τους πτωχευτικούς νόμους», επεσήμανε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που εφαρμόζονται με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και επενδυτικά φιλικού περιβάλλοντος, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών «μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών», και προέβλεψε ότι αναμένεται πως το ΑΕΠ θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

«Η επικείμενη άρση του waiver και η αναμενόμενη ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το 2016, θα μας δώσει την ώθηση για την επιστροφή (της Ελλάδας) εκ νέου στις αγορές κεφαλαίου», είπε ο ίδιος.

Επίσης αναφέρθηκε στην γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, η οποία την αναδεικνύει σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. «Στον τομέα της ενέργειας αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και η πράσινη ενέργεια αναμένεται να προσελκύσουν υψηλού επιπέδου επενδύσεις, ενώ σχέδια υποδομών και διαμετακόμισης είναι σημαντικά για την Ελλάδα», τόνισε, προσθέτοντας ότι σειρά δημοσίων επενδύσεων στον τομέα των υποδομών θα αρχίσουν άμεσα.

Στη συνέχεια σχολίασε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικές δυνατότητες για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του λεγόμενου σχεδίου Γιούνκερ, αλλά η Ελλάδα είναι επίσης «ανοικτή στην προσέγγιση νέων επενδυτικών κεφαλαίων».

Τέλος, αναφερόμενος στον τομέα του Τουρισμού, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών και του πολεοδομικού σχεδιασμού, που θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες επενδύσεις σε ποικίλες μορφές τουρισμού, όπως ο πολυτελής τουρισμός, ο ιατρικός και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.Σχόλια