Τσίπρας σε Σταϊνμάγερ: Με πολλά από τα μέτρα δε συμφωνούμε, αλλά η κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει

Τσίπρας σε Σταϊνμάγερ: Με πολλά από τα μέτρα δε συμφωνούμε, αλλά η κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει

Το προσφυγικό ζήτημα, η οικονομική κρίση, το Κυπριακό, και οι διμερείς σχέσεις τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών που διήρκησε περίπου μία ώρα, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Γερμανό ΥΠΕΞ τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι η διαχείρισή του υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας.

Αναφερόμενος στις δραματικές εικόνες που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον, ενώ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σημείωσε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και για την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα hotspots και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

«Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας όμως ότι απαιτείται στήριξη από την Ευρώπη.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι δύσκολες αλλά η κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει.

«Με πολλά από αυτά δε συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη συμφωνία, αναφερόμενος προφανώς στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται.

«Υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος για αυτό είναι η κοινωνική συνοχή», τόνισε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα αλλά και ζητήματα σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η χώρα μας είναι υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, χωρίς όμως εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παίξει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς των εξαγωγών και του εμπορίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ως το μεγάλο ζήτημα της περιόδου, σημειώνοντας ότι το ζήτημα των προσφυγικών ροών αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της.

Τέλος, ο κ. Σταϊνμάγερ συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας.Σχόλια