Τζανακόπουλος: Ελπίζουμε σε θετική εξέλιξη στην αξιολόγηση – Δεν θα υποχωρήσουμε στο ΔΝΤ

Τζανακόπουλος: Ελπίζουμε σε θετική εξέλιξη στην αξιολόγηση – Δεν θα υποχωρήσουμε στο ΔΝΤ

Την ελπίδα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με δεδομένο ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα και υπάρχει υπεραπόδοση 1% των εσόδων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι εκπεφρασμένες, στόχος μας να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που επιμένει να ζητά νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Όπως φαίνεται από χθες υπάρχουν διαφωνίες και στο εσωτερικό του ΔΝΤ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δική μας βούληση να υπάρξει συνολική συμφωνία ώστε να μην αφεθεί καμία σκιά, αυτή είναι η επιδίωξη μας. Αναμένουμε στη διάρκεια των συζητήσεων να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας».«Επιδίωξη μας η το συντομότερο δυνατόν ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ενταχθούμε τον Μάρτιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», συνέχισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση με επίσημο τρόπο. «Όταν τεθεί η συνολική πρόταση για τα εκκρεμή ζητήματα στην κυβέρνηση θα σκεφτούμε τη συνολική λύση. Δεν υπάρχει, όμως, πρόθεση και διάθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Είμαστε διατεθειμένοι να ζητήσουμε οποιαδήποτε κοινωνικά βιώσιμη πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει παράλογες λύσεις και θα οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Όχι μείωση αφορολόγητου»

«Δεν υπάρχει συζήτηση για μείωση του αφορολογήτου και το θεωρούμε παράλογη απαίτηση», «δεν έχει κατατεθεί πρόταση επίσημα για μείωσή του πριν το 2018», ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος. «Η πεποίθηση μου ξεκινά από το ότι υπάρχει το πολιτικό υπόστρωμα για να βρεθεί μια τέτοια συμφωνία εντός σύντομου διαστήματος και ότι από όλες τις πλευρές έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα σε θεσμούς, ΔΝΤ και κυβέρνηση που υπάρχουν ήδη από την πρώτη αξιολόγηση». «Θεωρώ ότι υπάρχει μομέντουμ για ένα νέο σημείο ισορροπίας» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

 

Για τις δημοσκοπήσεις

«Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν πάντοτε τις κοινωνικές διαθέσεις. Ωστόσο, ότι υπάρχει έντονη κοινωνική δυσκολία καθώς τα μέτρα που έχουν συσσωρευθεί στα επτά χρόνια της κρίσης έχουν επηρεάσει πολλούς πολίτες συμπληρώνοντας ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους η κυβέρνηση θα ανακάμψει και θα δώσει τη μάχη και θα κερδίσει στις εκλογές του 2019».

Επίθεση στη ΝΔ

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση και στη Νέα Δημοκρατία για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για «απόπειρα ελέγχου ενημέρωσης από τη ΝΔ».

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στα ερωτήματα για το πόθεν έσχες του όχι επειδή είναι εμμονή της κυβέρνησης αλλά γιατί είναι νομική υποχρέωση του προέδρου της ΝΔ ως βουλευτή πρώην υπουργού και αρχηγού κόμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε και στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο χαρακτήρισε «ακροδεξιό» χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον λυπηρό χωρίς να έχει δυνατότητα να επικαλεστεί τίποτα παραπάνω από την οργιώδη φαντασία του να κάνει τέτοιες κατηγορίες».

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώνουμε τα ταξίδια του πρωθυπουργού»

Σε ερώτηση για το γιατί δεν ανακοινώθηκε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι είπε ότι «η θέληση του πρωθυπουργού ήταν να μην ανακοινωθεί το ταξίδι όπως και άλλα δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως κυβέρνηση να τα ανακοινώνουμε. Όταν τέθηκε το ζήτημα δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις και αποδείχθηκε η συκοφαντία και το ψεύδος του κ. Γεωργιάδη».

Σχόλια