Βαρύτατες κυρώσεις περιμένουν τον Παναθηναϊκό

Βαρύτατες κυρώσεις περιμένουν τον Παναθηναϊκό

Πολύ δύσκολο, εάν όχι απίθανο, φαντάζει το ενδεχόμενο να αποφύγει ο Παναθηναϊκός τις βαρύτατες κυρώσεις που προβλέπονται από το νέο αθλητικό νόμο, αλλά και από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, μετά τα θλιβερά έκτροπα που έλαβαν χώρα εντός κι εκτός της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και που οδήγησαν στην αναβολή του ντέρμπι της 11ηςαγωνιστικής με τον Ολυμπιακό.

Σχεδόν 9 μήνες πέρασαν από τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί και πάλι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού πριν και κατά τη διάρκεια του ντέρμπι του δεύτερου γύρου της περασμένης περιόδου με τον Ολυμπιακό. Μόνο που τότε το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά, οι «πράσινοι» νίκησαν 2-1, αλλά μετέπειτα τιμωρήθηκαν με-3 βαθμούς, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Αυτή την φορά, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, «στριμώχνουν» ακόμη περισσότερο το «τριφύλλι», που κινδυνεύει να τιμωρηθεί με πιο βαριές κυρώσεις. Ο νέος αθλητικός νόμος 4326/2015 είναι σαφής σε περιπτώσεις επεισοδίων και αναβολής αγώνων, οπότε θεωρείται απίθανο να γλιτώσει η ΠΑΕ με απλό πρόστιμο και διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές.

Το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παππάς επικαλέστηκε την αδυναμία της Αστυνομίας για να προχωρήσει στην αναβολή του ντέρμπι δεν αποτελεί ιδιαίτερο? ελαφρυντικό για τους «πράσινους». Κι αυτό γιατί πριν το ματς έγιναν επεισόδια εκτός γηπέδου ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομικούς, εκτοξεύθηκαν φωτοβολίδες εντός του αγωνιστικού χώρου και μία εξ αυτών βρήκε στο πόδι τον Φινμπόγκασον, έπεσε άγριο ξύλο στις εξέδρες, τραυματίστηκε αστυνομικός που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ενώ με το που έγινε γνωστή η αναβολή του αγώνα το γήπεδο της Λεωφόρου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν το «τριφύλλι» πολύ δύσκολα θα γλυτώσει την αφαίρεση τριών βαθμών, το πρόστιμο που θα του επιβληθεί μπορεί να έχει και εξαψήφιο νούμερο, ενώ ο αποκλεισμός της έδρας του μπορεί να φτάσει ακόμη και τις τρεις αγωνιστικές.

Εφόσον, όμως, ο πρόεδρος του πειθαρχικού μονομελούς οργάνου Σπυρίδων Καποδίστριας κρίνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι υπαίτιος, τότε το άρθρο 21, παράγραφος 2α του ΚΑΠ αναφέρει ότι: «Ο αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται και οι δύο διαγωνιζόμενες ομάδες, επανορίζεται να διεξαχθεί υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την έκδοση της τελεσίδικης αποφάσεως».

Την Τρίτη 24/11 η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα κληθεί σε απολογία και την Παρασκευή 27/11 θα απολογηθεί ως κατηγορούμενη σχεδόν για ολόκληρο το άρθρο 15 του πειθαρχικού κώδικα που αφορά «ποινές σε βάρος των ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες». Για παράδειγμα ο ελαφρύς (σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν στο Φ.Α.) τραυματισμός του Φινμπόγκασον μπορεί να επιφέρει στον Παναθηναϊκό πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 60.000 έως 100.000 ευρώ και 2-3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 3β. στοιχείο στ.

Για τα εκτεταμένα επεισόδια θα ακολουθήσει δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, που βρισκόταν στο γήπεδο. Το άρθρο, 15, παράγραφος 6 μεταξύ άλλων, προβλέπει πρόστιμο από 70.000 – 150.000 ευρώ, 2-3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών. Βαριές ποινές προβλέπει και το άρθρο 15, παράγραφος 4 για «είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο».

Στο νέο αθλητικό νόμο 4326/2015, οι ποινές που προβλέπονται είναι επίσης αυστηρές. Ξεκινούν από πρόστιμο το ύψος του οποίου είναι από 10.000 ευρώ μέχρι και 1.000.000  ευρώ, έπειτα από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας.

Επίσης, όπως έκανε και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, αν και αφορούσε ευρωπαϊκό ματς (σ.σ. με τη Ντόρτμουντ) δικαίωμα να παρέμβει και να επιβάλλει ποινές έχει και η Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα ο Σταύρος Κοντονής. Ο υφυπουργός αθλητισμού μπορεί ακόμη και να βάλει «λουκέτο» στη Λεωφόρο (απαγόρευση σε συγκεκριμένους αγώνες, αλλά και διάθεση εισιτηρίων προς μία ομάδα), δηλαδή, μπορεί ακόμη και να κλείσει την θύρα 13. Ο νέος νόμος του δίνει ακόμη το δικαίωμα να επιβάλλει και βαριά πρόστιμα.

Με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων, εξαιτίας των όσων συνέβησαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, διεξήχθη η προπόνηση των παικτών του Παναθηναϊκού στις εγκαταστάσεις της ομάδας στο Κορωπί. Οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» δεν είχαν καθόλου όρεξη, όπως επίσης και το τεχνικό τιμ, ωστόσο, απέφυγαν να αναφερθούν εκτενέστερα στα επεισόδια που οδήγησαν στην αναβολή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, προκειμένου να μην ενταθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα.

 Σχόλια