Βαρουφάκης: Ναρκοπέδιο ευφημισμών το κείμενο της νέας συμφωνίας – Παραμένει μη βιώσιμη

Βαρουφάκης: Ναρκοπέδιο ευφημισμών το κείμενο της νέας συμφωνίας – Παραμένει μη βιώσιμη

«Ναρκοπέδιο ευφημισμών» χαρακτήρισε το κείμενο της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στη συζήτηση των Επιτροπών για το τρίτο μνημόνιο, στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «Σταθάκης και Τσακαλώτος έκαναν ό,τι μπορούσαν, στο πλαίσιο μίας ταπεινωτικής συμφωνίας, αλλά η συμφωνία παραμένει μη βιώσιμη. Ακόμα και η ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρχει πρώτα αναδιάρθρωση και μετά τα μέτρα, αλλά εδώ υπάρχει αντιστροφή της κατάστασης. Πλέον έχουμε αντίθετη ακολουθία, δηλαδή πρώτα τα μέτρα και μετά η αναδιάρθρωση».

«Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο διάστημα», εκτίμησε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «η Bundestag δεν νομίζω ότι θα το εγκρίνει».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τη μείωση των αμυντικών δαπανών και για ιδεολογικούς λόγους, ενώ ζήτησε να απαιτηθεί από την Ε.Ε. να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας.

Παράλληλα, χαριτολογώντας, ο τέως ΥΠΟΙΚ πρότεινε «Να μαζευτούμε όλοι όσοι έχουμε εμπειρία από μνημόνια από όλες τις παρατάξεις και να γράψουμε ένα λεξικό για “τρόικα speak”», με τους μνημονιακούς όρους που χρησιμοποιεί η τρόικα για τα μέτρα.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε κλείνοντας πως με το νέο μνημόνιο ουσιαστικά παραχωρείται και το προσωπικό και οι πόροι του ΣΔΟΕ από το Υπουργείο Οικονομικών στη Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ένα μέγιστης σημασίας έργο στο ΥΠΟΙΚ ήταν η προσπάθεια του ΣΔΟΕ για την ταυτοποίηση των ΑΦΜ με τραπεζικούς λογαριασμούς. Στις ημέρες που ήμουν στο Υπουργείο η προσπάθεια αυτή ήταν πάρα πολύ δύσκολη και υπήρξαν πάρα πολλά εμπόδια από τη ΓΓΕ, τα οποία με μεγάλο κόπο και πολύ προσπάθεια ξεπεράστηκαν. Στο νέο όμως μνημόνιο δεσμευόμαστε να περάσουμε όλο το προσωπικό και τους πόρους στη ΓΓΕ και αυτό είναι πάρα πολύ ύποπτο. Ο ΣΔΟΕ παραδίδεται σε ένα από τα φέουδα της τρόικας και θα πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά».Σχόλια