Βενιζέλος: Χωρίς εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση για τη χώρα

Βενιζέλος: Χωρίς εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση για τη χώρα

Πρόσκληση προς όσους «έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη για μια συντεταγμένη πολιτεία», να πράξουν το καθήκον τους και να αντιδράσουν εγκαίρως σε οποιαδήποτε εκτροπή επιχειρηθεί σε βάρος της χώρας, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας πως θα υπάρξει δυστυχώς απόπειρα ώστε να επαναληφθεί «η φάρσα του 2015».

Απευθυνόμενος επίσης, προς την κυβερνητική πτέρυγα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως αυτή τη φορά «δεν μπορείτε να φλερτάρετε με δημοψήφισμα, αντισυνταγματικό και απαγορευμένο ως προς το θέμα του, που θα οδηγήσει σε βαθιά και ανυπέρβλητη οικονομική κρίση και εθνική καταστροφή, ούτε με εκλογές συγκρουσιακές γύρω από δήθεν διλήμματα για το εθνικό νόμισμα».

«Δεν θα επιτραπεί να έχουμε τέτοιου τύπου εξελίξεις. Και όλοι όσοι έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη για μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλουν εγκαίρως να το πουν και να αντιδράσουν» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση θα αντιδράσει σε περίπτωση παρόμοιου εθνικού εκβιασμού και φάρσας».

Αφού κατέδειξε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη «επικίνδυνων παιχνιδιών»- με αιχμή και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα- είπε πως αυτοί οι χειρισμοί θα μας οδηγήσουν όχι σε θεσμικές αθώες εθνικές εξελίξεις. «Ναι, η χώρα θέλει άλλη Βουλή με άλλους συσχετισμούς. Χωρίς εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση. Δεν ματαιοπονώ. Αυτή είναι επιλογή της κυβέρνηση, η οποία όμως δεν θα είναι απλή, θα είναι συνδυασμένη με θεσμική κρίση, με ένταση. Με κάποιο τρόπο θα επαναληφθεί δυστυχώς ή θα γίνει απόπειρα να επαναληφθεί η φάρσα του 2015», ανέπτυξε την συλλογιστική του ο κ. Βενιζέλος.

Είπε ότι χρειαζόμαστε άλλη Βουλή και άλλη κυβέρνηση ευρύτατης εθνικής συνεργασίας, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, στην οποία ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει αν το θέλει, χωρίς όμως να μπορεί αυτός να καθορίσει τις εξελίξεις αλλά και κανένα άλλο κόμμα μόνο του να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Προσέθεσε πως ούτε η «ανιστόρητη» αυτοδυναμία της ΝΔ είναι λύση, «λύση είναι μόνον η συνεργασία όλων όσοι πρέπει να συνεργαστούν στο πλαίσιο της μόνης εθνικής στρατηγικής που έχει αποδειχθεί ότι αποδίδει αποτέλεσμα». Καθώς -όπως εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος- υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης. «Μπορούμε να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο αναπνοής, αρκεί εμείς οι ίδιοι να ξέρουμε και με την προϋπόθεση να συνεννοηθούμε στην ορθή απεικόνιση του χρέους και να έχουμε διαμορφώσει ένα εθνικό διαπραγματευτικό πρόταγμα», εξήγησε συμπερασματικά.

Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος, εξέφρασε τον φόβο του ότι όπως έγινε «ενόψει της κωμικοτραγικής σύγκρουσης» του 2015 η κυβέρνηση συγκέντρωσε τα αποθεματικά, έτσι και τώρα θα συνδέσει το ζήτημα με τα χρήματα των ΝΠΔΔ που όμως αυτή τη φορά δεν θα πάνε στο κράτος αλλά για την ΕΚΤ και άλλους πιστωτές.

«Σας προειδοποιώ, μην σχεδιάζετε να σύρετε τη χώρα σε μια μακρά αναμονή που τρώει τις σάρκες της οικονομίας και του έθνους μέχρις ότου υπερβούμε τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος τον Ιούνιο με χειρισμούς τέτοιου τύπου εις βάρος πλέον και των ασφαλιστικών ταμείων», απευθύνθηκε εκ νέου προς τα υπουργικά έδρανα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, ζήτησε να υπάρξει επείγουσα νομοθετική ρύθμιση για εκείνα τα ΜΜΕ που έχουν «ιστορία, όνομα, αναγνώστες, συνεργάτες και εργαζόμενους», προς διασφάλιση των συμφερόντων των τελευταίων, απορρίπτοντας την «επιτροπεία, τύπου Μουλόπουλου» στον ΔΟΛ.Σχόλια