Βενιζέλος: «Δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών»

Βενιζέλος: «Δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών»

«Δεν μπορεί να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών»  τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα,  με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν συνδικαλιστικές ενώσεις» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Το μόνο αντικείμενο που είναι θεμιτό είναι η θεσμική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» , ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι είναι «τουλάχιστον αντιφατικό αυτός που έχει κατηγορηθεί για απειλή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης να αναγορεύεται ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας είπε στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «ότι θεωρώ αδιανόητο να κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικό ένα νόμο και να κινηθεί αντίθετα με το δημόσιο συμφέρον γιατί το δημόσιο συμφέρον είναι να πάρουμε τα χρήματα από τις τέσσερις άδειες» και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Αυτός που προκαλεί το θέμα και είναι ο θύτης έρχεται να εμφανιστεί ως κριτής, ως εγγυητής της λειτουργίας των θεσμών».

Παράλληλα τόνισε ότι «η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης με προβληματίζει και δεν είναι δυνατόν να λέει διασφαλίσαμε τις αποδοχές διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή. Δεν είναι αντικείμενο της συνάντησης τα οικονομικά των δικαστών» είπε και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να είναι οι ενώσεις για τα μισθολογικά των δικαστών στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Για τις αποδοχές των δικαστών αποφαίνεται η δικαιοσύνη και αποφασίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ότι καθήκον του ΣτΕ είναι να πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας, ανέφερε δε ότι τον πιάνει «θεσμικός τρόμος». Τόνισε ότι «αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη»  και πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου υπάρχει για τους πολλούς αλλά υπάρχει και για τους λίγους. Αλλά δεν πρόκειται καν περί αυτού, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την κυβερνητική πολιτική και είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρέπει να διαφυλαχθεί όταν γίνεται αυτό».

Σχετικά με τη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, ότι οι δικαστές πρέπει να μην χειραγωγούνται, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ήταν λάθος του Συμβουλίου Επικρατείας, που αφού έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και φτάσαμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός δικάζοντας με προσωρινή σύνθεση αλλά τώρα αρνείται να δικάσει σε διευρυμένη σύνθεση 31 δικαστών.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι προστάτης των δικαστών του. Έχουν μία ψήφο όλοι. Δεν έχουν ανάγκη από κηδεμόνα. Έχουν μία ψήφο όλοι»  υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας, παράλληλά, ότι «όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης συνιστούν πρόβλημα θεσμικό, πρόβλημα δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Τελικά εκβιάζεται η δικανική τους συνείδηση» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την σκοπιμότητα της σημερινής συνάντησης με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων λέγοντας ότι «υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Υπάρχουν κενές θέσεις αντιπροέδρων σε ανώτατα δικαστήρια και λειτουργεί ως επιχείρημα σε αυτούς».

Όσον αφορά στη θεωρία του Αλέξη Τσίπρα ότι «πηγαίνουμε καλά και θα πάμε καλύτερα» ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε ότι «η χώρα απειλείται με οικονομική καταστροφή και θεσμική υπονόμευση».

Υπογράμμισε δε ότι μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές «ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετάσχει στην κυβέρνηση και όχι να πετροβολάει από τα κεραμίδια», ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι «κυβέρνηση όλων των δυνάμεων και όχι μόνο πολιτικών δυνάμεων» και πως ούτε στο όνομα της αυτοδυναμίας της ΝΔ μπορεί να παρεμποδιστεί η πορεία της χώρας. «Πρέπει να έχουμε συνείδηση των προβλημάτων και του τι πρόκειται να γίνει» τόνισε.

Σχετικά με τα όσα  υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος για τηλεφώνημά του εργολάβου Καλογρίτσα προκειμένου να συμμετέχει στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είπε: «Σκεφτείτε μόνοι σας τη σοβαρότητα αυτού που λέει. Ας μην πέφτουμε σε επίπεδο μεσημεριανού μαγκαζίνο».Σχόλια