Βενιζέλος για αλλαγή εκλογικού νόμου: This is a coup!

Βενιζέλος για αλλαγή εκλογικού νόμου: This is a coup!

Mε ένα του άρθρο στο οποίο κάνει λόγο για πραξικόπημα κατά της κοινής λογικής και της εθνικής συναίνεσης και ενότητας ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζει την προσπάθεια αλλαγής  εκλογικού νόμου.

«This is a coup» (Αυτό είναι Πραξικόπημα), είναι ο τίτλος του άρθρου του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα «Νέα». Πρόκειται για το σύνθημα που κυκλοφόρησε μετά από την 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, η οποία οδήγησε σε υποχώρηση και στο τρίτο μνημόνιο υπό την απειλή του Grexit.

Στο άρθρο, επισημαίνει ότι αν το κίνητρο της κυβέρνησης ήταν θεσμικό ή ιδεολογικό, η αλλαγή του εκλογικού νόμου έπρεπε να είχε γίνει μετά από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και πάντως πριν από τις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος στο άρθρο του σημειώνει ότι η ίδια κυβέρνηση, «όπως αποκαλύπτεται είχε «αναθέσει σε αλλοδαπούς ιδιώτες την προετοιμασία σχεδίου (plan X) για την ηθελημένη επάνοδο στο εθνικό νόμισμα υπό συνθήκες κατάλυσης των συνταγματικών εγγυήσεων και ελευθεριών», ότι «αφού ευτέλισε τη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος, ευτέλισε και το αποτέλεσμά του, μετατρέποντας το δήθεν υπερήφανο Οχι, αρχικά μεν στο Μνημόνιο τρία, στη συνέχεια σε διαρκές Μνημόνιο μετά το 2018 και τελικά σε πλήρη παράδοση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κυριαρχίας και των θεσμών της χώρας (υπερταμείο, ΤΧΣ κ.ο.κ.) στην τρόικα» και ότι «επιδιώκει να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με πρωτόγονο νομικά τρόπο».

«Πρόκειται για την κυβέρνηση που χαιρόταν το καλοκαίρι του 2015 για τη διεθνή συμπαράσταση που συγκέντρωνε κατά των κακών Ευρωπαίων με το σύνθημα «this is a coup» και τώρα βλέπουμε ότι δεν είχε πρόβλημα να ετοιμάζει plan X που ήταν το ίδιο ένα coup καθώς προέβλεπε εκ των πραγμάτων την κατάλυση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών.

Το μεγαλύτερο όμως coup είναι αυτό που αποπειράται και πάλι η κυβέρνηση κατά της κοινής λογικής, κατά της κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης και ενότητας που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό είναι πράγματι ένα ουσιαστικό και επικίνδυνο χτύπημα. This is, λοιπόν, a coup», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Βενιζέλος.
Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε ο Ρουμελιώτης από το Ελ. ΒενιζέλοςΣχόλια