Βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας – ΕΕ

Βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας – ΕΕ

Βήματα προόδου σημειώθηκαν στις συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, για το τελικό σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ένωση.

Σύμφωνα με πηγές της Ένωσης, τα σημεία τα οποία συζητήθηκαν στις σχετικές διαπραγματεύσεις, είναι η διάρκεια του «έκτακτου φρένου», με το οποίο η Μεγάλη Βρετανία θα μπορέσει να ελέγξει ένα μέρος της μετανάστευσης από χώρες – μέλη της ΕΕ προς το έδαφός της, και ο μηχανισμός με βάση τον οποίο όσα συμφωνηθούν θα ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κέρδισε την αυτοδυναμία στις εκλογές του 2015, υποσχόμενος τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ, και έχει ήδη νομοθετήσει τη διεξαγωγή του, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.

Η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του είναι πλέον ο Ιούνιος του 2016, αφού εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών, με σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης – 19ης Φεβρουαρίου.Σχόλια