9:17 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Βόμβα στην υγείας: Νομοσχέδιο θα «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ» την έκδοση διαταγών πληρωμής κατά του ελληνικού δημοσίου

Βόμβα στην υγείας: Νομοσχέδιο θα «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ» την έκδοση διαταγών πληρωμής κατά του ελληνικού δημοσίου

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες που έχουν συλλέξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.) παρεμβαίνουν επισημαίνοντας την προώθηση πρός ψήφιση ενός νομοσχεδίου – της προηγούμενης κυβέρνησης – με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο «απαγορεύει» την έκδοση διαταγών πληρωμής από ιδιώτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδίου.

Είναι γνωστό ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει πλήθος συναλλαγών με ιδιώτες για να καλύψει πλήθος αναγκών για όλο το φάσμα των δραστηριότητων του. Είναι επίσης γνωστό ότι πάγια τακτική του Κράτους είναι να μην πληρώνει στην ώρα του ή να μην πληρώνει και καθόλου εκμεταλευόμενο τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.

Ένας ευέλικτος και σχετικά γρήγορος τρόπος που ένας προμηθευτής διαθέτει για να διεκδικησει αυτά που του οφείλει π.χ. ένα Νοσοκομείο είναι η Διαταγή Πληρωμής που εκδίδεται από τα πολιτικά Πρωτοδικεία, προσκομίζοντας α) τη σύμβαση, β) τα τιμολόγια και γ) τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής των υλικών.

Το νομοσχέδιο προς ψήφιση δυστυχώς αλλάζει τα δεδομένα και προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο που καλείται ο προμηθευτής να προσκομίσει: «να έχει προηγηθεί θετικός προληπτικός έλεγχος της δαπάνης από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Αυτό είναι μια «πονηρή» παράμετρος που μόνο όσοι γνωρίζουν καλά πως λειτουργεί το σύστημα πληρωμών του Δημοσίου μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει.

Σχεδόν όλες οι δαπάνες του Κράτους περνάνε από έλεγχο του Επιτρόπου του Ελεγκτικού συνεδρίου, αφού όμως έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για πληρωμή τους, μιας και με την έγκριση της δαπάνης εκταμιεύεται το πόσο. Αυτή η διαδικασία όμως δεν αφορά τον προμηθευτή, αλλά το ίδιο το Κράτος.

Για παράδειγμα ένα Νοσοκομείο οφείλει σε έναν προμηθευτή κάποια τιμολόγια και δεν τα στέλνει για έλεγχο στον Επίτροπο, άρα με το προωθούμενο νομοσχέδιο ο προμηθευτής δεν μπορει να διεκδικήσει δικαστικά την πληρωμή αυτών των τιμολογιών. Αλλά ας υποθέσουμε ότι το Νοσοκομείο στέλνει τα τιμολόγια που οφείλει για έλεγχο στον Επίτροπο και ο έλεγχος είναι αρνητικός διότι λείπει κάποιο έγγραφο με υπαιτιότητα του Νοσοκομείου. Πάλι εδώ ο προμηθευτής δεν μπορεί να διεκδικησει δικαστικά την πληρωμή του, αυτή τη φορά εξαιτίας λάθους του Νοσοκομείου.

Είναι προφανές ότι με την διάταξη αυτή το Ελληνικό Δημόσιο βρήκε ακόμα έναν τρόπο να καταστήσει αδύνατη την δικαστική διεκδίκηση από τους προμηθευτές αυτών που τους οφείλει, προσθέτοντας ένα ακόμα πρόβλημα στον ήδη «ταλαιπωρημένο» κλάδο Υγείας.

Είναι σημαντικό ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και όχι να εφευρίσκουν τρόπους να μην πληρώνουν αυτά που οφείλουν ενισχύοντας την «στάση πληρωμών» των Νοσοκομείων.

Πηγή : isotimos.com

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας