Βρετανία: Μαζική διαδήλωση ενάντια στη λιτότητα και τον Κάμερον

Βρετανία: Μαζική διαδήλωση ενάντια στη λιτότητα και τον Κάμερον

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ντέβιντ Κάμερον, με «δεκάδες χιλιάδες πολίτες» -σύμφωνα με βρετανικά μέσα, να ζητούν την παραίτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας. Σημαντικά, η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία εκτίμηση για τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Η διαδήλωση αυτή οργανώθηκε περίπου δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε μια περίοδο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο Brexit, τόσο για τη χώρα όσο και για τον κόσμο. Η πορεία, στην οποία μετείχαν μέλη της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές διαφόρων κινημάτων και συνδικαλιστές, ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λονδίνου νωρίς το απόγευμα για να καταλήξει στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ. Κρατώντας πλακάτ με τη φράση «Πρέπει να φύγει» (σ.σ. ο πρωθυπουργός) οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις περικοπές στα προνοιακά επίδομα και γενικότερα την πολιτική λιτότητας που ακολουθούν από το 2010 ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν. «Ο αγώνας κατά της λιτότητας είναι μια μάχη της εποχής μας», είπε η Νταϊβάν Άμποτ, ένα στέλεχος του Εργατικού Κόμματος. «Η λιτότητα απειλεί το NHS (σ.σ. το βρετανικό σύστημα υγείας).

Η λιτότητα ωθεί τους ανέργους να δέχονται συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας (σ.σ. που δεν αναφέρουν το ωράριο ή την ελάχιστη διάρκεια της εργασίας). Η λιτότητα απειλεί το μέλλον των νέων», τόνισε. «Η λιτότητα την οποία έχουμε υποστεί δεν αποτελεί οικονομική ανάγκη αλλά πολιτική επιλογή», επέμεινε από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Πολλοί διαδηλωτές δεν δίστασαν να καταγγείλουν τον πρωθυπουργό για τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με τη διαρροή των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» και αφορούσαν τη συμμετοχή του σε μια offshore εταιρεία. «Του πήρε πέντε ημέρες για να παραδεχτεί τον ρόλο του σε αυτήν την υπόθεση. Νομίζω ότι κάποιος που βρίσκεται στη θέση αυτή έχει καθήκον να είναι πιο ανοιχτός και διαφανής», είπε μια γυναίκα, η Σάρα Χένεϊ.

 

Capital.grΣχόλια