Βρούτσης: Υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο ασφαλιστικό της κυβέρνησης

Βρούτσης: Υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο ασφαλιστικό της κυβέρνησης

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα από ανταποδοτικό μετατρέπεται σε προνοιακό, υπονομεύει κάθε έννοια ασφαλιστικής συνείδησης και όλα αυτά θα το οδηγήσουν πολύ σύντομα σε κατάρρευση.

Αναφερομένος στις συντάξεις υπογραμμίζει: Η πρόταση “Κατρούγκαλου” αναφέρεται ρητά στη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, που αφορά 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Με το «τρικ» της προσωπικής διαφοράς προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» της κοινωνίας και να μεταβιβάσει την πολιτική ευθύνη στην επόμενη κυβέρνηση. Όπως η ίδια η πρόταση αναφέρει, η προσωπική διαφορά θα απομειωθεί ώστε ο παλιός συνταξιούχος να εξομοιωθεί πλήρως με τον νέο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν άμεσες και ευθείες μειώσεις κύριων συντάξεων. Το ίδιο θα συμβεί και με τις επικουρικές συντάξεις. Πέραν της μειώσεως των νέων επικουρικών, καθώς βάσει της προτάσεως θα υπολογίζονται με συντελεστή 15% αντί 20% που ισχύει σήμερα, προβλέπεται ρήτρα βιωσιμότητας, που θα μειώσει και τις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις.

Σχετικά με τη συναίνεση των εκπροσώπων των εργοδοτών σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτό το λάθος και πρόσθεσε: Η άποψή μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι γνωστή. Είναι μέτρο υφεσιακό, αντιασφαλιστικό, αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό. Με τις διαστάσεις της ανεργίας στη χώρα μας, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα ενθαρρύνει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων και θα υπονομεύσει την απασχόληση.

Τονίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει συνολικά κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την ταμειακή ισορροπία των ασφαλιστικών οργανισμών (Δεκέμβριος 2014). Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ιδιαίτερο και διακριτό ρόλο, καθώς και θεσμική ανεξαρτησία ως προς την έκφραση της άποψής τους. Πριν από ένα χρόνο, ενθάρρυναν και επιβράβευαν την -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συναινέσει στο λάθος.

 Σχόλια