Ξεχάστε την Ελλάδα που ξέρατε – Έρχονται φόροι στον καφέ, σε τσιγάρα, μπύρα, καύσιμα, Ι.Χ., συνδρομητική, διαδίκτυο, ξενοδοχεία

Ξεχάστε την Ελλάδα που ξέρατε – Έρχονται φόροι στον καφέ, σε τσιγάρα, μπύρα, καύσιμα, Ι.Χ., συνδρομητική, διαδίκτυο, ξενοδοχεία

H χθεσινή ψηφοφορία (8/5) ήταν μόνο η αρχή, αφού τα δύσκολα τώρα αρχίζουν με ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους αλλά και επιβολή νέων φόρων και το οποίο θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Τα μέτρα αποκαλύπτονται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν και θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από τον επόμενο μήνα. Το πακέτο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, μπύρα, καύσιμα, καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.

Το τροποποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει:

  • Αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%
  • Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο. Οι αυξήσεις θα γίνουν από τον Ιούνιο του 2016.
  • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το μέτρο αυτό θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο.
  • Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό τον Ιούνιο του 2016.
  • Επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα από την 1η Ιανουαρίου 2017.Επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
  • Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δυο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017.
  • Επιβολή φόρου 5% στο ίντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από τον Ιούλιο του 2016.
  • Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων(ΕΝΦΙΑ)  με στόχο την κάλυψη των απωλειών  από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών.
  • Αναμόρφωση της φορολογίας ΙΧ με αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2016.

Tι ψήφισαν χθες

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου έβαλε… ταφόπλακα σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους  της χώρας μας, αφού ψηφίστηκε «μαχαίρι» 3,5 δισ σε  συντάξεις και εφάπαξ, με τους μεγάλους χαμένους να είναι  οι νέοι συνταξιούχοι,  οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ και οι δικαιούχοι επικουρικών που θα δουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται έως και 70%.

Με βάση τον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο εργασίας , το ύψος των νέων συντάξεων κυμαίνεται από  477 ευρώ έως 1828 ευρώ στην περίπτωση υψηλόμισθων.
Συγκεκριμένα, 477 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής προ φόρων θα λάβει  χαμηλόμισθος  με 500 ευρώ μισθό  και 20 χρόνια ασφάλισης.

Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια, δηλαδή στην 15ετία είναι 345 ευρώ).

Το νέο τοπίο στις συντάξεις που σηματοδοτεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, συνοδεύεται από μειώσεις:

– στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, όταν μαζί με την κύρια σύνταξη ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μεικτά ή τα 1.170 ευρώ «καθαρά» τον μήνα. Η μέση μείωση θα είναι της τάξης του 20% – 25% και θα γίνει μέσω του επανυπολογισμού με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο

– στις «υψηλές» κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μεικτά και των 1.800 ευρώ «καθαρά» το μήνα και στις πολλαπλές άνω των 3.000 ευρώ

– στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, τα οποία θα μειωθούν αναδρομικά από 1/1/2015 έως 35%

– στα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί και θα αρχίσουν να καταβάλλονται «πετσοκομμένα» από 12% έως 15%

– στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αφού από φέτος θα μειωθούν κατά 120.000

– στους νέους συνταξιούχους (μετά την ψήφιση του νέου νόμου) που θα λάβουν κύριες συντάξεις μειωμένες κατά 15%, ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ στην 20ετία) και της αναλογικής (με βάση τις αποδοχές της καλύτερης 5ετίας)

Τι προβλέπεται για το ΕΚΑΣ;
Καταργείται το ΕΚΑΣ από 1/1/2020. Από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 η δαπάνη θα μειώνεται μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και κάθε χρόνο θα χάνει το ΕΚΑΣ ένα ποσοστό χαμηλοσυνταξιούχων έως ότου μηδενιστεί τελείως.

Ποιες είναι οι αλλαγές στην απασχόληση των συνταξιούχων;
Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων, η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτονται κατά 60%, χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.

Τι αλλάζει στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων;
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η μείωση της Εθνικής Σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Συγκεντρωτικά οι νέες εισφορές είναι:
Εισφορά 7% μισθωτών –εργοδοτών για το ΕΤΕΑΠ από 1.6.2016
Εισφορά 7% των αυτοαπασχολούμενων για το ΕΤΕΑμ από 1.6.2016
Εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και επιστημόνων από 1.1.2017
Εισφορά 14% επί του εισοδήματος των αγροτών από 1.1.2017
Εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ
Εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ
Εισφορά 6% στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015)
Εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1.7.2015)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον… κόσμο του και σήμερα ο Κατρούγκαλος: «Εάν ήταν νόμος «λαιμητόμος» το Ασφαλιστικό, θα ΄τρεμε η Γη έξω από τη Βουλή»

 Σχόλια