Ξεκινά την Τετάρτη η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκινά την Τετάρτη η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την Τετάρτη. Μετά τη μείωση του ΕΦΚ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και δεδομένης της υποχώρησης των διεθνών τιμών πετρελαίου, εκτιμάται ότι η τιμή του θα κυμαίνεται στο 1,04 – 1,05 ευρώ το λίτρο. Τον Οκτώβριο του 2013 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,28 ευρώ το λίτρο.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μέχρι στιγμής περιορισμένο και διερευνητικής φύσεως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητεί παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών στα πρατήρια της περιφέρειας καθώς και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, προειδοποιώντας για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγορά με πετρέλαιο θέρμανσης.
Σε επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων από την πλευρά των τεχνικών εταιρειών που αναλαμβάνουν τις σχετικές εργασίες, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης ανταλλακτικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, από τα 3332 πρατήρια της περιφέρειας έχουν εγκαταστήσει το σύστημα τα 1845 (ποσοστό 55 % ) και από τους 350 υπόχρεους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, περίπου 100.
Όσοι δεν έχουν το σύστημα εισροών – εκροών δεν θα μπορούν να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης και συνεπώς τίθενται εκτός αγοράς.


Σχόλια