Ξεπουλάμε ελεύθερα & με ασυλία

Ξεπουλάμε ελεύθερα & με ασυλία

Αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό προκαλεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία αθωώνονται εκ των προτέρων για ποινικά και αστικά αδικήματα, όλοι όσοι θα εμπλακούν στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Συγκεκριμένα, διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο», παράσχει πλήρη προστασία από ποινικές και αστικές ευθύνες σε κάθε εμπειρογνώμονα ή μέλος γνωμοδοτικού οργάνου του νέου Υπερταμείου.

Η επίμαχη ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει αναλυτικά ότι: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της Εταιρίας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν σε αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους. Εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Η διάταξη (άρθρο 20) περιλαμβάνεται στο προαναφερθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, και πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για επικίνδυνη και υπερβολική ρύθμιση.

Κάτι τέτοιο ήταν μάλλον αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε ότι είναι ανοιχτές δικογραφίες που δείχνουν ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, και με την παραπάνω διάταξη, εκείνοι που πιθανώς ευθύνονται για υποθέσεις απιστίας δεν πρόκειται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Την επέκταση της «ασυλίας» και στους εμπειρογνώμονες του Υπερταμείου, (μετά την «ασυλία» που παρασχέθηκε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου για τη δημόσια περιουσία), στηλίτευσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, σημειώνοντας: «Αν ήταν λελογισμένη η προστασία να τη δεχτούμε. Αλλά δεν μπορεί να είναι εν λευκώ. Εν λευκώ έγκλημα και τους λέμε εκ των προτέρων αθώοι; Δεν γίνεται».

«Η ασυλία αυτή στους εμπειρογνώμονες του Υπερταμείου θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ασυλία και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις τράπεζες και στο τέλος θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι», προειδοποίησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.

 Σχόλια