Υπόθεση Novartis: Τα «σφύριξε» όλα άνθρωπος που μπλέκει τον Λοβέρδο

Υπόθεση Novartis: Τα «σφύριξε» όλα άνθρωπος που μπλέκει τον Λοβέρδο

O Νίκος Μανίας, στέλεχος της Novartis και άνθρωπος που έχει εμπλακεί και ο ίδιος με σενάρια δωροδοκίας – όπως κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες – είναι αυτός που έθεσε προ των… ευθυνών του τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος, πλέον, αντιμετωπίζει πιθανή άρση της βουλευτικής ασυλίας του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία του.

Είναι ξεκάθαρο πως έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ο Ν. Μανίας θέλει κάπως να περιορίσει τις ευθύνες του και να… μαλακώσει τις πιθανές ποινές εις βάρος του και γι’ αυτό προέβη σε κατάθεση που βάζει σε δύσκολη θέση έναν πρώην υπουργό Υγείας!

Αποκλειστικά στο eReportaz

O Nίκος Μανίας αφού πρώτα επιβεβαίωσε τις προηγούμενες καταθέσεις του, τις οποίες υπερασπίστηκε και τόνισε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει, ακόμη κι αν κληθεί ως ύποπτος, κατέθεσε τα εξής:

«Τον Ιούνιο του 2011 κλήθηκε από την Ε.Τ.Φ. να υπολογίσω τις τιμές των φαρμάκων με διαφορετικά σενάρια. Από τον υπολογισμό προέκυπτε μία διαφορά 65.000.000 ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από το νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Λοβέρδος. Ενθυμούμαι επίσης ότι έλαβε χώρα τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Μπαλασόπουλου Δημητρίου νομικού συμβούλου του κ. Λοβέρδου, προς τον υπάλληλο της υπηρεσίας, κ. Μυλωνά, ώστε να παγώσει η έκδοση του δελτίου έως ότου επιβεβαιωθεί η δημοσιονομική επιβάρυνση. Αργότερα με νέο τηλεφώνημα δόθηκε επιβεβαίωση για την έκδοση του δελτίου. Μεταξύ των φαρμάκων που ευνοήθηκαν ήταν το DIOVAN της εταιρίας NOVARTIS HELLAS, η οποία ήταν η κύρια ευνοημένη συνολικά εκ των εταιρειών μεταξύ των οποίων ήταν οι GLAXON, SANOFI που είχαν, όπως και η NOVARTIS HELLAS, φάρμακα με λήξη πατέντας με υψηλή κυκλοφορία.

Τον Αύγουστο του 2011 δόθηκε τιμή στο νέο φάρμακο της NOVARTIS HELLAS, GILENYA υψηλότερη και στρογγυλοποιημένη σε επίπεδο δεκάδος από την τιμή που προέκυπτε από τη σάρωση, κατά περίπου 180 ευρώ. Το προϊόν αυτό δεν ήταν στη λίστα φαρμάκων προς τιμολόγηση που είχε αποστείλει ο ΕΟΦ. Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Απρίλιο του 2012 με μείωση μόλις 10 ευρώ για το ίδιο φάρμακο καθώς και για το TASIGNA, ενώ η μείωση που θα έπρεπε να γίνει για το GILENYA με βάση τη σάρωση ήταν ομοίως περίπου 180 ευρώ.

Όταν επεσήμανα πως προέκυπταν χαμηλότερες τιμές, μου απαντήθηκε πως το φάρμακο GILENYA τιμολογήθηκε ως ορφανό, χωρίς, όμως, εξ όσων γνωρίζω να έχει λάβει την αντίστοιχη ένδειξη. Επιπλέον, θέλω να τονίσω πως ούτε από τη σάρωση προέκυπτε η ένδειξη αυτή (ορφανό) σε άλλες χώρες…»

Η περιγραφή των γεγονότων στη συνέχεια συγκλονίζει:

 

 


Σχόλια