20:29 Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Καμπανάκι κινδύνου για την επικίνδυνη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης χτυπά και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος

Καμπανάκι κινδύνου για την επικίνδυνη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης χτυπά και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF, πάνω από 80 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν εμβολιαστεί το τελευταίο τρίμηνο για ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας COVID-19.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συνιστά επαγρύπνηση τόσο στον κρατικό μηχανισμό, όσο και στους πολίτες προκειμένου να διασφαλιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στα προβλεπόμενα επίπεδα. Οι παρεμβάσεις οφείλουν να στοχεύουν τόσο στην ανοσοποίηση των παιδιών, όσο και των ενηλίκων και κυρίων των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Ένωση προτείνει τα παρακάτω επείγοντα μέτρα:

– Άμεση αναπλήρωση των εμβολιασμών που δεν έγιναν κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

– Συστηματική ενημέρωση των πολιτών ότι ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό Sars-Cov-19,  καθώς τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας

– Διασφάλιση της έγκαιρης προμήθειας και διάθεσης επαρκούς όγκου εμβολίων κατά της γρίπης το προσεχές φθινόπωρο.

– Άμεση υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών που προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για τη δημόσια υγεία και περιλαμβάνει την καταγραφή τους στον πληθυσμό, την εξαγωγή δεικτών εμβολιαστικής κάλυψης και αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, καθώς και την εξατομικευμένη ειδοποίηση.

– Ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων σε ανεμβολίαστες ομάδες.

Η επίτευξη του στόχου της επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού προϋποθέτει ισομερώς την έμπρακτη έκφραση του αισθήματος ατομικής ευθύνης και κοινωνικής υπευθυνότητας των ίδιων των πολιτών. Τα διδάγματα της πανδημίας COVID-19 αναδεικνύουν τη σημασία της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και σε καμία περίπτωση οι έκτακτες συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για να διακινδυνεύσουμε την επιτυχή εφαρμογή του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος.

Σχετικά άρθρα: Πολλαπλούς κινδύνους εγκυμονεί η μεγάλη μείωση της εμβολιαστική κάλυψης του πληθυσμού

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας