4:05 Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

ΚΕΔΕ & ΠΟΕ - ΟΤΑ:«Αντισυνταγματικό» το πολυνομοσχέδιο

ΚΕΔΕ & ΠΟΕ - ΟΤΑ:«Αντισυνταγματικό» το πολυνομοσχέδιο

Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την Αυτοδιοίκηση και τις απολύσεις στους Δήμους και την Δημοτική Αστυνομία, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Η ΚΕΔΕ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτιμούν ότι το πολυνομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και καταργούν την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτροπεία των Δήμων. Ζήτησε μάλιστα την απόσυρση των επίμαχων άρθρων – σημειώνεται ότι την απόσυρση του άρθρου 90 για την επιτροπεία ζήτησε και ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος.  Όπως τόνισε, τα χαρακτηριστικά του πολυνομοσχεδίου είναι «αντισυνταγματικότητα και γραφειοκρατική πολιτική», αλλά και επιστροφή στο «συγκεντρωτικό κράτος». Πρόκειται για «ανεφάρμοστες διατάξεις, που συντάχθηκαν από κάποιους που έχουν άγνοια πως λειτουργούν οι Δήμοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ασκούνης εξέφρασε την αντίθεση της ΚΕΔΕ για την κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι «η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αυτοδιοίκηση στο κράτος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και ότι «διευρύνονται οι διατάξεις για επιτροπεία στους Δήμους, καταστρατηγείται το Σύνταγμα που λέει ότι ο έλεγχος είναι νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας». Πρότεινε να συσταθεί άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης που θα αξιολογήσει τα υπουργεία και τους φορείς τους για να ξεκινήσει ο διάλογος.  Αναφερόμενος στην ενσωμάτωση της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ, εκτίμησε πως «όσο καλή διάθεση και να έχει η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί».

«Μας λέτε και νομοθετείτε με τα νούμερα. Αν κλείσει η Δημοτική Αστυνομία ο Δήμος Αθήνας θα χάσει το 60% των εσόδων του. Ποιος θα τα αναπληρώσει;», ρώτησε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, επισημαίνοντας ότι «επιλέγεται ο χώρος της Αυτοδιοίκησης να πληγεί όχι μόνο σε επίπεδο προσωπικού, αλλά και παροχής υπηρεσιών» προς τον πολίτη. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνισε ότι «μέχρι τώρα οι Δήμοι έχουν περικοπή 13% και οι Δήμοι θα κλείσουν. Απλώς τώρα το επιταχύνετε», και υπενθύμισε ότι οι ΟΤΑ συμμετέχουν με πάνω από 50% στην κινητικότητα.

Αναφερόμενος στους σχολικούς φύλακες που απολύονται ο κ. Μπαλασόπουλος τόνισε ότι «μείωσαν το κόστος συντήρησης των σχολικών κτιρίων από δεκάδες εκατομμύρια σε μονοψήφιο νούμερο». Υπενθύμισε ακόμη ότι το πρόγραμμα για τους σχολικούς φύλακες έκανε η Ε. Χριστοφιλοπούλου, ως γενική γραμματέας του αρμόδιου Υπουργείου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν προτίθεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ να αφήσει τα σκπουπίδια στους δρόμους, είπε ότι, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, δεν το κάνουν, «αλλά αν είναι για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των Δήμων και δουλειά στις οικογένειές μας είναι προτιμότερο να κλείσουμε 3, 4, 5 μέρες τους Δήμους».

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας