17:40 Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Πως "κλάπηκε" το εκατομμύριο του Φρουζή από την οικογένεια Sprider

Πως "κλάπηκε" το εκατομμύριο του Φρουζή από την οικογένεια Sprider
  • Aγωγή και μήνυση από τον Φρουζή και την σύντροφο του Άννα Χατζηϊωάννου για τις βαλίτσες που «κλάπηκαν» από το Yolenis λίγο μετά το σκάνδαλο
  • Σκηνοθέτησαν ληστεία για να μου υπεξαιρέσουν 1 εκ. λέει ο Mr Novartis
  • Tι απαντούν τα ξαδέλφια της συντρόφου του και τι ερευνούν οι εισαγγελείς

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

 

Θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ, ωστόσο αποτελεί μια δικαστική διαμάχη με πολύ πλούσιο παρασκήνιο, σασπένς αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής και η σύντροφός του, νεαρή και ιδιαίτερα ικανή επιχειρηματίας Άννα Χατζηιωάννου στρέφονται κατά τριών εξαδέλφων της δεύτερης, τους γιους του θείου της για την ακρίβεια, για την κλοπή ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο ήταν τοποθετημένο μέσα σε τρεις βαλίτσες.

Η ιστορία δεν αποτελεί μια απλή ενδοοικογενειακή διαμάχη των παιδιών των Μr Sprider, αλλά έχει και πλούσιο ενδιαφέρον για τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Όλα όσα περιγράφονται στα δικόγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί στα αρμόδια δικαστήρια, συμβαίνουν τον Ιανουάριο του 2017. Ένα μήνα νωρίτερα στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε (από το www.ereportaz.gr) το σκάνδαλο της υπόθεσης Novartis προκαλώντας την αντίδραση και την παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών. Εκείνη την κρίσιμη χρονικά περίοδο και ενώ στην Ελλάδα προκαλείται σάλος από την είδηση υπόθεσης διαφθοράς στον χώρο της υγείας, ο πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας και η σύντροφός του αποφασίζουν να δώσουν προς φύλαξη στον Αλέξανδρο, τον Κωνσταντίνο και τον Δωρόθεο Χατζηιωάννου (τους γιους του Σάκη Χατζηιωάννου) τρεις βαλίτσες οι οποίες περιέχουν 1.005.000 ευρώ. Τα 995.000 ευρώ φέρονται να ανήκουν στον Κωνσταντίνο Φρουζή ενώ οι 100.000 ευρώ στην Άννα Χατζηιωάννου.

 

Το Yolenis και η μυστηριώδης κλοπή  

 

Εδώ και μερικά χρόνια ο Mr Novartis και η Άννα Χατζηιωάννου αποτελούν αχώριστο δίδυμο. Σύντροφοι ζωής, όπως λένε όσοι τους ζουν από κοντά. Η γνωριμία τους και η φιλική σχέση, σύντομα εξελίχθηκε σε σφοδρό έρωτα. Η νεαρή επιχειρηματίας, κόρη του Σάββα Χατζηιωάννου ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Σάκη μεγαλούργησε επιχειρηματικά και έγιναν γνωστοί ως οι Μr Sprider, με τη ζωντάνια, τον γρήγορο τρόπο σκέψης της και το επιχειρηματικό της δαιμόνιο κατόρθωσε να κερδίσει τον –συνήθως σοβαρό και μετρημένο- Φρουζή ο οποίος μετρούσε την απώλεια της συζύγου του και ανέτρεφε τα δυο του αγόρια. Με ένα εξ’ αυτών, τον Δημήτρη Φρουζή, η Άννα Χατζηιωάννου αποφάσισε το πρωινό της 24ης Ιανουαρίου 2017 να μεταφέρει τρεις μαύρες βαλίτσες με ένα εκατομμύριο ευρώ στο γνωστό bar-restaurant Υοlenis ιδιοκτησίας του θείου της και των τριών, ιδιαίτερα αγαπητών εξάδελφών της, Αλέξανδρου, Κωνσταντίνου και Δωρόθεου. Όπως περιγράφεται στην αγωγή που έχει κατατεθεί από τον Φρουζή και την σύντροφό του και αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» σκοπός ήταν να τους εμπιστευτούν για τέσσερις ημέρες την φύλαξη ενός εκατομμυρίου ευρώ! «Τα χρήματα κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης της τελευταίας (σ.σ. της Χατζηιωάννου) με τον Κωνσταντίνο Χατζηιωάννου παραδόθηκαν σε αυτόν εντός τριών σακιδίων προς φύλαξη για χρονικό διάστημα 4 ημερών ήτοι μέχρι τις 28.1.2017 οπότε ήταν προγραμματισμένο ταξίδι μας στην Κύπρο για επαγγελματικούς λόγους. Το πρωί της 28ης Ιανουρίου 2017 και ενώ εμείς βρισκόμασταν στην Κύπρο ο δεύτερος εναγόμενος τηλεφώνησε στην δεύτερη από εμάς και την ενημέρωσε βεβιασμένα πως κάποιοι τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας είχαν εισβάλει στο ανωτέρω κατάστημα και τον είχαν κτυπήσει. Η δεύτερη από εμάς με τη σειρά μου επικοινώνησα αμέσως με τον πρώτο εναγόμενο ο οποίος, κατά τρόπο απαθή, με ενημέρωσε ότι δήθεν είχε γίνει ληστεία στο ανωτέρω κατάστημα και ότι οι ληστές χτύπησαν τον δεύτερο εναγόμενο και αφαίρεσαν μόνο τα σακίδιά με τα χρήματά μας».

Στην συνέχεια Φρουζής και Χατζηιωάννου αναφέρουν ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους εναγόμενους ήταν «φαιδρές» με αποτέλεσμα να τους δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η ληστεία ήταν σκηνοθετημένη! Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η «κλοπή των βαλιτσών με το ένα εκατομμύριο ευρώ» δεν έχει καταγραφεί ούτε από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος καθώς οι ιδιοκτήτες φέρονται να ισχυρίσθηκαν ότι την συγκεκριμένη ημέρα δεν λειτουργούσαν. Ακολούθησε ανταλλαγή εξωδίκων µεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης από τις αστυνοµικές Αρχές. Μάλιστα, η πλευρά Φρουζή φέρεται να απέστειλε εξώδικο στους µετόχους του Yolenis, ζητώντας να διευκολύνουν το έργο των αστυνοµικών Αρχών. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2017 φέρονται να έλαβαν εξώδικη απάντηση µέσω της οποίας τους γνωστοποιήθηκε η µήνυση που είχαν υποβάλει οι αντίδικοι, κατηγορώντας τους για εκβίαση!

 

Κατηγορίες για εκβίαση

 

Στο περιεχόµενο της µήνυσης που κατέθεσαν τα ξαδέλφια της Άννας Χατζηιωάννου κατονομάζουν ως υπεύθυνη για τη ληστεία στο κατάστηµα είναι η πλευρά Φρουζή την οποία κατηγορούν ακόμη και για εκβίαση!

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2017, όπως τουλάχιστον φέρονται να υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του Yolenis, εμφανίστηκε δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπούσε την πλευρά Φρουζή και σε συνάντηση που είχε µε µέλος της επιχειρηµατικής οικογένειας φέρεται να τον απειλεί λέγοντάς του: «Βρείτε να επιστρέψετε τα χρήµατα, διαφορετικά µε τα δηµοσιεύµατα που θα βγάλουµε θα βλάψουµε την εταιρεία (σ.σ.: τα εστιατόρια)». Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται στη µήνυση, οι απειλές συνεχίστηκαν και σε ακόµη δύο συναντήσεις, ενώ στράφηκαν και κατά των µετόχων της επιχείρησης των εστιατορίων.

Το περιεχόµενο αυτής της µήνυσης μάλιστα η αφορμή προκειμένου ο Κώστας Φρουζής και η Άννα Χατζηιωάννου να καταθέσουν αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση ζητώντας 600.000 ευρώ ως χρηµατική ικανοποίηση. Πάντως πρόσωπα δίπλα στην Άννα Χατζηιωάννου εξηγούν ότι ο μόνος λόγος που εμπιστεύτηκε την φύλαξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στα ξαδέλφια της είναι το γεγονός ότι είχε μεγαλώσει μαζί τους, συγκατοικούσε και τα θεωρούσε πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης. Η ίδια αρνείται ότι εκβίασε μέλη της οικογένειάς της, σχολιάζοντας µάλιστα πως κάτι τέτοιο θα ήταν «ιδιαιτέρως αφελές», ενώ και κανένας δικηγόρος δεν θα δεχόταν να εκτεθεί µε τέτοιο τρόπο.

 

Σηµειώνεται ότι η πλευρά των Χατζηιωάννου υποστηρίζει ότι επρόκειτο για σκηνοθετηµένη ληστεία, µε σκοπό τον εκβιασµό, ενώ φέρεται να δίνει διαφορετική εκδοχή των όσων συνέβησαν, λέγοντας πως η ξαδέρφη παρέδωσε έναν σάκο στο κατάστηµα και δύο σάκους στην οικία του συγγενή της, ο οποίος µε δική του πρωτοβουλία τους µετέφερε στα γραφεία της εταιρείας.

 

Η ιστορία της οικογένειας Sprider

 

Η πορεία των αδελφών Χατζηιωάννου, του Σάββα και του Σάκη, στο εγχώριο επιχειρείν, από το ξεκίνημά τους μέχρι σήμερα είναι σχεδόν… κινηματογραφική, ξεκινώντας από τη φτώχεια και την ξενιτιά της οικογένειας τη δεκαετία του ’50, το ‘’ρίσκο’’ του πατέρα τους στη συνέχεια με την αγορά της πρώτης μηχανής για κάλτσες, το εμπόριο στις λαϊκές αγορές, τη μετεγκατάσταση της μικρής βιοτεχνίας στην Ξάνθη στο τέλος της δεκαετίας του ΄70, την ανάληψη της διοίκησης της οικογενειακής επιχείρησης από τα δύο αδέλφια στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κι εν συνεχεία το ‘’μπαράζ’’ των εξαγορών από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Οι ίδιοι θα εμπλακούν σε νέες δραστηριότητες, εκτός του παραδοσιακού τους αντικειμένου, όπως  αρχικά η εμπλοκή τους με την άδεια για το καζίνο της Ξάνθης στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και αργότερα η εμπλοκή τους με το ποδόσφαιρο, απ’ όπου ωστόσο βγήκαν χαμένοι.

 

Οι γνωρίζοντες θυμούνται ότι το όνομα των αδελφών Χατζηιωάννου πρωτοστατούσε τη ‘’χρυσή’’ εποχή του Χρηματιστηρίου με ουκ ολίγες εξαγορές- μεταξύ των οποίων και αυτό της Sprider Stores το  1999 κατά 80% από τον όμιλο Χατζηιωάννου- και επέκταση στη βρετανική αγορά, η οποία ωστόσο τελικά δεν τους ‘’βγήκε’’. Αντίθετα, το εγχείρημα της Sprider, της «μεγαλύτερης ελληνικής πολυεθνικής αλυσίδας οικονομικής μόδας» ήταν αυτό που πέτυχε για τους δραστήριους αδελφούς, οι οποίοι το 2004 έβαλαν την εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άρχισαν να την μεγεθύνουν, δημιουργώντας και το μεγάλο Logistics Centre έκτασης στην Ανθούσα Αττικής. H συνέχεια, μέχρι και την αρχή της κρίσης, ήταν σταθερά ανοδική:  Διείσδυση της αλυσίδας στην αγορά των Βαλκανίων με την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων στη Σόφια και τα Σκόπια το 2006,  επέκταση της παρουσίας της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την είσοδό της στην αγορά της Ρουμανίας και την Κύπρο το 2007 , αλλά και ολοκλήρωση το ίδιο έτος της σημαντικής επένδυσης στον τομέα logistics  με την έναρξη λειτουργίας της υπερσύγχρονης αποθήκης του Ομίλου, συνολικής επιφάνειας 21.000 τ.μ., στην Ανθούσα Αττικής, η οποία θα αποτελέσει την ‘’καρδιά’’ της εφοδιαστικής αλυσίδας της SPRIDERSTORES. Μόνο το 2008 η εταιρεία άνοιξε 35 νέα σημεία πώλησης παρά τη διεθνή οικονομική κρίση και επεκτάθηκε και στην Πολωνία, ενώ το 2009 ήταν το τελευταίο έτος της ανάπτυξης με τη δημιουργία της νέας προϊοντικής γραμμής με την επωνυμία SPRIDER HOME που περιλαμβάνει είδη οικιακού εξοπλισμού (houseware).

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας