11:10 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Σταύρος Νικολαΐδης: «Στην Ελλάδα το αυτονόητο δεν είναι και δεδομένο…»

Σταύρος Νικολαΐδης: «Στην Ελλάδα το αυτονόητο δεν είναι και δεδομένο…»

Όλοι γνωρίζουμε την καλλιτεχνική διαδρομή του Σταύρου Νικολαΐδη στο θέατρο και στην τηλεόραση. Ωστόσο λίγοι από εμάς γνωρίζαμε την αγάπη του για τα κοινά, την οποία πληροφορηθήκαμε με την απόφασή του να είναι υποψήφιος βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με το κόμμα της ΝΔ και να διεκδικήσει μία θέση στα βουλευτικά έδρανα.

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ


«Δεν προέρχομαι από κανέναν κομματικό σωλήνα» δηλώνει στην «Μ» ο Σταύρος Νικολαΐδης που κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με το κόμμα της ΝΔ


Τις προηγούμενες ημέρες είχατε ένα άσχημο τροχαίο. Πώς συνέβη;

Πάντα ζώνη και ούτε για μια στιγμή τα μάτια στο κινητό. Εγώ βάζω το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση. Τη μία φορά που το έπιασα για να στείλω μήνυμα συνέβη αυτό. Δεν είχα ορατότητα και έπεσα σε σταθμευμένο  αμάξι. Ήταν σοκαριστικό. Η γυναίκα μου νόμιζε ότι ξεψυχάω. Ο άνθρωπος που ήρθε να πάρει το αυτοκίνητο με τον γερανό ρώτησε τον αστυνομικό αν ο οδηγός ζει.

Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας με τη Νέα Δημοκρατία;

Έχω από παλιά φιλία με τον Νίκο Χαρδαλιά, ήμουν στο συμβούλιο του Φεστιβάλ Βράχων όταν ήταν δήμαρχος. Δική του ιδέα ήταν και μου έγινε πρόταση από το Γραφείο του πρωθυπουργού. Τη θεώρησα πολύ τιμητική, γιατί είμαι από αυτούς που πιστεύουν στο έργο της κυβέρνησης και ήθελα να βοηθήσω κι εγώ με τον τρόπο μου.

Έγινε προηγουμένως κάποια συζήτηση με τον κ. Χαρδαλιά;

Αρχικά μου είχε γίνει μια βολιδοσκόπηση από κάποιο άλλο κόμμα. Το συζήτησα μαζί του κι εκείνος μου είπε πως «επειδή είσαι πετυχημένος ηθοποιός ,δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να θέλεις να κατέβεις υποψήφιος». Για την πρόταση που μου έγινε, λοιπόν, μου είπε: «Εσύ δεν ήσουν ποτέ από εκείνη την πλευρά. Θες να προτείνω να έρθεις από εδώ;».

Αρκετοί ξαφνιάστηκαν με την υποψηφιότητά σας…

Τους Βυρωνιώτες προφανώς δεν τους ξάφνιασε. Άλλους που δεν ήξεραν, ναι. Ίσως ξάφνιασε και το γεγονός ότι κατεβαίνω με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί υπάρχει μια ταύτιση των ηθοποιών με τα λεγόμενα προοδευτικά κόμματα. Βέβαια, μετά την υποψηφιότητά μου κατάλαβα ότι είναι ένας μύθος αυτός, γιατί πάρα πολλοί συνάδελφοι μου λένε: «Πολύ χαίρομαι, συνέχισε». Επίσης πιστεύω πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ πιο προοδευτικό κόμμα από τα «λεγόμενα» προοδευτικά.

Ποια ήταν τα πρώτα μηνύματα που λάβατε στα social media όταν έγινε γνωστό ότι κατεβαίνετε στις εκλογές;

Πέρα από τα πολλά ευχολόγια, υπήρξαν κάποια άσχημα και υβριστικά, γιατί είναι γνωστή η φανατίλα της αντίθετης μεριάς. Όχι από συναδέλφους μου, το τονίζω. Κάποιοι άνθρωποι όμως νέοι, κι αυτό με λυπεί, έμπαιναν ακόμα και σε παλιές φωτογραφίες μου και έβριζαν ακόμα και κάτω από οικογενειακή φωτογραφία μου, με το παιδί και τη γυναίκα μου. Είδα και κάτι tweets που συνέδεαν την υποψηφιότητα με τον «Μιχαλάκη» που υποδύθηκα στα «Εγκλήματα». Εντάξει, με κάποια από αυτά γελάω, όταν κάτι έχει χιούμορ. Όταν με βρίζουν, τους μπλοκάρω χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όταν μου γράψουν κάτι πιο ευγενικό, αλλά δηκτικό, απαντάω και προσπαθώ να τους πείσω για τις προθέσεις μου.

Το θέμα της υποβάθμισης των πτυχίων των ηθοποιών πώς το είδατε; Δεδομένου κιόλας ότι η ΝΔ «προκάλεσε» τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών.

Θέλω να έρθει να μου πει κάποιος, γιατί εγώ μπορεί να μην καταλαβαίνω, που ακριβώς παίζει ρόλο ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο καθορίζει το προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ. Οι ηθοποιοί δεν έχουμε καμία σχέση με το ΑΣΕΠ ούτε με το Δημόσιο. Μετά και με τη συνάντηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, για την οποία συνάντηση έπαιξα και εγώ ρόλο, καθώς ήταν και δική μου πρόταση, γιατί νοιάζομαι για τον κλάδο μου… Οφείλω να πω εδώ ότι ήταν λίγο καθυστερημένα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, άφησε το θέμα να διογκωθεί αρκετά μέχρι να γίνει η συνάντηση. Όπως εκνευρίστηκα και με την εικόνα των ΜΑΤ έξω από το Εθνικό. Μετά λοιπόν και από αυτή τη συνάντηση, μας δόθηκε και μισθολογική εξίσωση με ΑΕΙ και η διαπερατότητα, όπου μπορεί οποιοσδήποτε απόφοιτος δραματικής σχολής να καταταγεί στο τρίτο εξάμηνο οποιουδήποτε ΑΕΙ, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα. Και είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε ρητά για δημιουργία Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο ζητάμε; Το προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ καθορίζει τις θέσεις στο Δημόσιο. Δηλαδή εγώ σπούδασα ηθοποιός για να γίνω κλητήρας ή να δουλέψω σε ΚΕΠ; Άρα αγωνιζόμαστε για μερικούς που μπορεί να αφήσουν το επάγγελμα και να πάνε να πιάσουν μία θέση στο Δημόσιο.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συνέχισαν οι αντιδράσεις.

Εκεί πια αρχίζεις να πιστεύεις ότι κάποιοι το χρησιμοποιούν. Επίσης, οι καλλιτέχνες αναφέρουν ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στις θέσεις που προκηρύσσονται στο Δημόσιο οποιοσδήποτε χομπίστας ή χωρίς πτυχίο μπορεί να διεκδικήσει μία θέση από έναν πτυχιούχο ηθοποιό. Και ρωτάω: Δεν μας πειράζει που οποιοσδήποτε χομπίστας, όποιος περνάει έξω από το θέατρο μπαίνει μέσα και παίζει; Δημοσιογράφος, τραγουδιστής, παίκτης του «Survivor» ανεβαίνει και παίζει. Δεν μας πείραξε τόσα χρόνια να βγούμε στον δρόμο; Αυτός ναι, είναι ένας σοβαρός λόγος να βγούμε στον δρόμο, η επαναφορά της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτά είναι διαχρονικά προβλήματα και δεν τα έλυσε καμία κυβέρνηση. Η έλλειψη διαβάθμισης του πτυχίου μας είναι ένα πρόβλημα, δεν αντιλέγω, αλλά δεν άλλαξε τίποτα μετά το Προεδρικό Διάταγμα. Ό,τι ίσχυε πριν ισχύει και τώρα. Ακούω: «Δεν μπορούμε να κάνουμε μεταπτυχιακό». Μα ούτε και πριν μπορούσες. Τα παιδιά δραματικών σχολών έχουν έναν λόγο παραπάνω να κατεβαίνουν στον δρόμο γιατί αφορά αυτά περισσότερο. Όσοι αποφοιτήσαμε πριν από το 2003 είμαστε εξασφαλισμένοι, είχαμε δικαίωμα ισοτίμησης του πτυχίου.

Εφόσον εκλεγείτε, θα είναι προτεραιότητά σας τα θέματα που αφορούν τους καλλιτέχνες;

Εννοείται, και αυτό έχω πει στο κόμμα. Να αισθάνονται και οι καλλιτέχνες ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει τις αδυναμίες του επαγγέλματος. Η διαβάθμιση των πτυχίων πρέπει να λυθεί, γιατί από τότε που τα ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ είμαστε στον αέρα. Να τονίσω όμως ότι σε σχέση με το ΠΔ όσον αφορά τις καλλιτεχνικές θέσεις στο Δημόσιο, έχουμε ρητά εξαιρεθεί.

Με ποια άλλα θέματα θα καταπιαστείτε;

Δεν προέρχομαι από κανέναν κομματικό σωλήνα. Ζω μέσα στην κοινωνία, είμαι ένας μικρομεσαίος, αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ζω στο πετσί μου την πολιτική της κάθε κυβέρνησης. Έτσι, έχω καταλάβει πόσο πιο μπροστά μας πήγε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όλα σωστά, ούτε προλαβαίνεις σε 4 χρόνια να διορθώσεις όλες τις παθογένειες. Θέλω να ασχοληθώ με πράγματα που άπτονται της καθημερινότητάς μου και που με αγγίζουν προσωπικά, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η παιδική και η γυναικεία κακοποίηση και τα ζώα. Έχω δύο σκυλιά και μία γάτα. Στο πορτμπαγκάζ έχω πάντα μια κονσέρβα σε περίπτωση που δω κάνα πεινασμένο αδέσποτο. Πιστεύω ότι οι κλασικοί βουλευτές που είναι χρόνια στο Κοινοβούλιο έχουν αποκοπεί λίγο από το ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Εγώ πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και ο κόσμος μού μιλάει και μου λέει τα προβλήματά του. Νιώθουν οικειότητα επειδή μ’ αγαπούν από την τηλεόραση. Είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Μένω στο ενοίκιο, πήρα επίδομα θέρμανσης, πήρα επιδότηση ρεύματος.

Να αναφερθούμε στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη.

Το θέμα της κατάντιας του ΟΣΕ που οδήγησε σε αυτό το τραγικό δυστύχημα αντικατοπτρίζει όλη την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας και το πώς φτάσαμε ως χώρα στην κρίση. Σε αυτό το έγκλημα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Δεν μπορώ να βλέπω τα κόμματα να τσακώνονται ποιος φταίει λιγότερο και ποιος περισσότερο. Όπως έχει παραδεχτεί και η ΝΔ, όλοι φταίνε. Και αυτή η αντιπαράθεση ξεκινάει από τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί και σε αναγκάζει να αμυνθείς.

Φαντάζομαι ότι ως πατέρας θα σας σόκαρε διπλά το ότι χάθηκαν τόσοι νέοι άνθρωποι.

Αρκεί να σου πω ότι πέρυσι ταξίδεψε η γυναίκα μου και ο γιος μου με αυτό το τρένο. Όλοι έχουμε ταξιδέψει με αυτό. Σίγουρα είμαστε ένας λαός που του αρέσει η καλοπέραση και αρκετά απείθαρχος, που πρέπει να μας κυνηγάνε για να τηρήσουμε κανόνες. Και το άλλο δυστύχημα στα Τέμπη το 2003 συνέβη γιατί κάποιος υπερφόρτωσε ένα φορτηγό, δεν είχε δέσει καλά το φορτίο και σκοτώθηκαν τόσα παιδάκια. Από τα δικά μας λάθη ξεκινάνε όλα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύει τον πολίτη από τα λάθη του. Ένα ατύχημα που ξεκίνησε από τη λούφα 3-4 ανθρώπων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το κράτος είχε προβλέψει και είχαμε έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο που θα μπορούσε να σταματήσει το τρένο. Είναι ντροπή στην Ελλάδα του 2023 να έχουμε αυτόν τον σιδηρόδρομο. Εντάξει, παραιτήθηκε ο κ. Καραμανλής, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, αλλά θα πρέπει να κοπούν πολλά κεφάλια. Αν κάποιοι τον ενημέρωσαν ότι όλα είναι εντάξει και βγήκε ο ίδιος στη Βουλή και είπε ότι όλα είναι εντάξει, τότε να εκδιωχθούν αυτοί που του το είπαν αυτό. Διαβεβαίωνε στη Βουλή ο κ. Καραμανλής για την ασφάλεια των τρένων. Αυτό πλήρωσε και αυτό πληρώσαμε όλοι μας. «Διασφαλίζω την ασφάλεια» σημαίνει ότι έχω πάει ο ίδιος και τα έχω δει από κοντά.

Έχει σχολιαστεί το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής κατεβαίνει εκ νέου στις βουλευτικές εκλογές.

Εγώ διαφωνώ με το ότι τόσο σύντομα ξεκίνησε αυτή η συζήτηση. Δεν άφησαν κάπως να περάσει ένα διάστημα. Προσωπικά δεν θα είχα το κουράγιο και την όρεξη να κατέβω τώρα σε αυτές τις εκλογές.

Τι σας είπε ο 6χρονος γιος σας βλέποντας τις εικόνες του τραγικού δυστυχήματος;

Έβλεπε στην τηλεόραση τα τρένα και του είπαμε ότι «κουτούλησαν», δεν του είπαμε τίποτα για νεκρούς. Το βράδυ μου είπε: «Μπαμπά, δεν θα μπορούσε να έχει μια κάμερα στις γραμμές και να βλέπει ο οδηγός τι γίνεται, να πατήσει ένα κουμπί και να χωριστούν τα πίσω βαγόνια;»… Άντε να του εξηγήσεις ότι στην Ελλάδα το αυτονόητο δεν είναι και δεδομένο. Κατάγομαι κατά το ήμισυ από τη Λάρισα και έχω φίλους στο Μακρυχώρι, εκεί μπροστά που έγινε το δυστύχημα. Τάχιστα η κόρη ενός καλού φίλου μου και άλλα παιδιά έτρεξαν να βοηθήσουν. Πήγε η κόρη του φίλου μου σε μια κοπέλα, της έδωσε νερό και τη φρόντισε μέχρι να έρθουν να την πάρουν. Στο τέλος, της είπε η κοπέλα: «Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, θέλω να σε αγκαλιάσω, αλλά έχω εγκαύματα και θα σε κάνω χάλια». Φυσικά η κόρη του φίλου μου την πήρε αγκαλιά. Αυτοί είναι οι νέοι άνθρωποι, όχι η μειοψηφία που τα σπάει. Ούτε κάτι φανατικά ανεγκέφαλα που τουιτάρανε: «Επιτέλους έχουμε δυστύχημα με νεκρούς. Π… Μητσοτάκη τώρα θα πέσεις». Δεν αντιπροσωπεύουν αυτοί τη νέα γενιά μας. Έχω διδάξει κι έχω έρθει σε επαφή με νέους. Έχω μεγάλη πίστη στη νέα γενιά!

Νικολαΐδης

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραιτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Εκλογές 2023 – Κεραμέως: Η ΝΔ προφανώς επιδιώκει να είναι αυτοδύναμη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας