Βλέποντας τα οικονομικά στοιχεία κάποιων εισηγμένων και τις διορθώσεις λάθους που κάνουν είναι να απορεί ο οποιοσδήποτε με αυτά που συμβαίνουν. Δηλαδή εισηγμένες που δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία, μετά κάνουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις και μπορεί να δίνουν και μπόνους, και μετά από ένα χρόνο αποφασίζουν ότι δεν τα δημοσίευσαν σωστά και κάνουν διόρθωση λάθους.
Μόνο που το λάθος δεν είναι μικρό, αλλά μεγάλο και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να δώσουν εξηγήσεις με ανακοινώσεις, αλλά περιμένουν κάποιος να διαβάσει πολυσέλιδες οικονομικές καταστάσεις για να καταλάβει για παράδειγμα ότι τα κέρδη που είχαν δημοσιεύσει την προηγούμενη χρονιά ήταν στην πραγματικότητα φουσκωμένα, δηλαδή εξαπάτησαν τους επενδυτές.
Οι ορκωτοί που είχαν κάνει το… κουνέλι έρχονται και επικυρώνουν τη διόρθωση λάθους, χωρίς να υπάρχουν συνέπειες για το δικό τους λάθος. Η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα, γιατί σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα οι ποινές θα ήταν αμείλικτες. Στην Ελλάδα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχουμε, απλώς είναι Κυριακή…
Τι πραγματικά φοβάται η ΚΡΙ ΚΡΙ
Πολύ ωραία πράγματα είπε η ΚΡΙ ΚΡΙ για το 2025 που στοχεύει σε πωλήσεις 300 εκατ. ευρώ. Φοβάται όμως, όπως λέει, τον πληθωρισμό που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα περιθώρια κέρδους, γιατί αργεί η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών να περάσει στον καταναλωτή. Πραγματικά θα ήταν απολύτως πειστική η εταιρεία αν τα περιθώρια κέρδους της δεν είχαν εκτιναχθεί κατά την περίοδο του υψηλού πληθωρισμού. Θα ήταν πειστικότερη αν όταν εντοπίστηκε να έχει αυξήσει υπέρμετρα τις τιμές χονδρικής, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αυξήσει το κόστος μοιράζοντας μέχρι και έκτακτες αμοιβές στο προσωπικό της ώστε τα περιθώρια κέρδους να συμπιεστούν. Οπότε είναι ένα ερώτημα ποιος μπορεί να πιστέψει πραγματικά ότι φοβάται τον πληθωρισμό. Για την ακρίβεια φοβάται τα περιθώρια κέρδους από τις εξαγωγές. οι οποίες έχουν αυξηθεί. Και εκεί δεν είναι… Ελλάδα.
Μετρούν υποαξίες
Μια και μιλήσαμε για εισαγωγές, δεν μπορεί κάποιος να μη δώσει συγχαρητήρια στους αναδόχους εισαγωγής του Fais Group στο Χρηματιστήριο. Γιατί κατάφεραν να πουλήσουν μετοχές στο επενδυτικό κοινό, οι οποίες έκαναν και τους βασικούς μετόχους πλουσιότερους κατά 10 και πλέον εκατ. ευρώ και το μόνο που έχει γίνει είναι οι επενδυτές να μετρούν υποαξίες. Βέβαια η εταιρεία πήρε τα χρήματα και πλήρωσε τα δάνεια ώστε να ξεμπλοκάρει η υπόθεση Καλογήρου, όπου ο όμιλος Φάις εξυπηρέτησε τις τράπεζες μη αφήνοντας να σκάσει, αλλά ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Με τέτοιες εισαγωγές που γίνονται δεν υπηρετείται σίγουρα ο σκοπός του Χρηματιστηρίου.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής