4:37 Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου»

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου»

Η υπόθεση της ΕΡΤ ξεκίνησε μάλλον σαν «αστείο». Μια επίδειξη αποφασιστικότητας από πλευράς του κ. Σαμαρά με πολλούς αποδέκτες. Παράλληλα ήταν και μια ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Οι πρώτοι αποδέκτες και ίσως οι πλέον δεδομένοι ως προς τις αντιδράσεις του ήταν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης. Στην συνέχεια το μήνυμα θα ελάμβαναν οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Και τέλος η «αποφασιστικότητα» του Μεγάρου Μαξίμου θα έφθανε στο εξωτερικό αρχίζοντας από την τρόικα, τους δανειστές, ξένους ηγέτες όπως την κυρία Μέρκελ και άλλους.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως ανέμενε το Μέγαρο Μαξίμου. Οι αρχικές υποτονικές δηλώσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι η κυβερνητική ενότητα παραμένει αρραγής και ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή, με την πάροδο των ημερών άλλαξαν κατά 180 μοίρες. Για την ακρίβεια άλλαξαν θέση όπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Και ξαφνικά την επομένη του κλεισίματος της ΕΡΤ άρχισε να ακούγεται για πρώτη φορά η λέξη «εκλογές»! Και η πιθανότητα και μόνον να πάει η χώρα σε εκλογές ήταν αυτή στην πραγματικότητα που πυροδότησε το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό που υπάρχει σήμερα.

Με εκλογές απειλεί ο κύριος Σαμαράς, με το ότι «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις» απαντά μάλλον ειρωνικά ο κύριος Βενιζέλος θυμίζοντας στον κύριο Σαμαρά την προϊστορία του. Κάτι που πολλοί χαρακτηρίζουν και ως κτύπημα κάτω από την μέση. Στην χθεσινή του ομιλία στο Ναύπλιο ο κ. Σαμαράς είπε ότι «To δίλημμα δεν είναι ποιος θα χρεωθεί τις πρόωρες εκλογές αλλά ποιος το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων». Η θέση όμως των άλλων δύο εταίρων είναι τελείως διαφορετική μια που θεωρούν ότι η υπόθεση ΕΡΤ δεν έχει να κάνει με απλά με μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως μάλιστα. Για παράδειγμα η ΔΗΜΑΡ τόνισε σε ανακοίνωση της ότι «Το θέμα των τριβών έχει σχέση όχι μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά και με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική». Πρόσθεσε δε Αγ. Κωνσταντίνου ότι, «Ξεκαθαρίσαμε», από την πρώτη στιγμή ότι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό ως ζήτημα δημοκρατίας και ότι είμαστε αντίπαλοι στη λύση που επέλεξε, η οποία δεν συνιστά μεταρρύθμιση αλλά προσβολή αυτής της έννοιας αφού τη συνδέει με τον αυταρχισμό. Και στις απειλές του κυρίου Σαμαρά για το θέμα των εκλογών απάντησε υποστηρίζοντας ότι «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Επίσης και το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στα όσα είπε ο κύριος Σαμαράς σήμερα. Μάλιστα στην ανακοίνωση της η Ιπποκράτους αναφέρει «μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους».«Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας γιατί αυτά τα έχει δείξει κατ’ επανάληψη και με τεράστιο κόστος. Όταν άλλοι ζούσαν την εύκολη αντιμνημονιακή τους περίοδο, πρότειναν ανύπαρκτα ”ισοδύναμα μέτρα” και οδηγούσαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά από τη μεγάλη και δύσκολη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012, το κούρεμα του χρέους και τη γιγαντιαία δόση των 75 δις ευρώ». Στην πραγματικότητα είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτά που είπε ο κ. πρωθυπουργός για τις μεταρρυθμίσεις.

Εξ αρχής οι θέσεις και των τριών εταίρων ήταν διαφορετικές. Για αποφασιστικότητα, ρήξη με το παρελθόν, μεταρρυθμίσεις μιλά ο κύριος Σαμαράς. Για πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας, για ζήτημα δημοκρατίας, για μονομερείς, αντιθεσμικές ενέργειες ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και της κυβέρνησης μιλούν οι άλλοι δύο εταίροι. Και μέσα σε όλα, που είναι και ενδεικτικό του ρευστού και εκρηκτικού κλίματος ήρθε και η αλλαγή της ώρας της συνάντησης των τριών αρχηγών που μεταφέρθηκε στις 19:30 αντί για τι; 18:00 που ήταν προγραμματισμένη.

Αλλά δεν είναι μόνον οι τρεις αρχηγοί που άλλαξαν γνώμη! Ξαφνικά χθες το βράδυ άλλαξε γνώμη και η Καγκελάριος κυρία Α. Μέρκελ. Όπου από εκεί που δεν είχε γίνει «καμία παρέμβαση των εταίρων δεν έγινε για το κλείσιμο της ΕΡΤ», ξαφνικά χθες το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. Η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως στηρίζει τον πρωθυπουργό και τον σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πως η χώρα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο απ΄ ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες. «Τώρα είναι αποφασιστικής σημασίας να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» φέρεται να δήλωσε τον κ. Σαμαρά η Άνγκελα Μέρκελ. Τώρα το κατά πόσο θα βοηθήσει στην πραγματικότητα η στήριξη αυτή τον κ. Σαμαρά μια προέρχεται από ένα όχι τόσο αγαπητό πρόσωπο αυτό είναι άλλο θέμα.

Με όλα αυτά που αναφέρουμε και συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύεται η κρισιμότητα της συνάντησης και ότι πλέον όλοι έχουν απασφαλίσει κοιτώντας το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον. Οι εποχές όπου η σύμπραξη, η ομόνοια, μεταξύ των τριών εταίρων που ήταν αναγκαία για να σωθεί η Ελλάδα μάλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μένει η βραδινή συνάντηση για να μας το επιβεβαιώσουν ή όχι…..

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας