14:02 Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

«Σεισμός» στην Ευρώπη με το σκάνδαλο LuxLeaks

«Σεισμός» στην Ευρώπη με το σκάνδαλο LuxLeaks

Τα μέλη της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλαν σήμερα μια πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, εξ αφορμής των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο LuxLeaks. Συγκεντρώθηκε λοιπόν, ο αριθμός των 76 ευρωβουλευτών που ζητούν να κινηθούν διαδικασίες για τον έλεγχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρόταση πάντως δεν έχει καμιά πιθανότητα να εγκριθεί, αφού οι ευρωσκεπτικιστές στο σύνολό τους δεν διαθέτουν παρά μόλις περίπου 100 έδρες στο σύνολο των 751 ενώ για την έγκρισή της απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα αποτελέσει «μια άσκηση αυτοδιαφήμισης», σχολίασε μια πηγή στο ΕΚ. Η ριζοσπαστική αριστερά είχε επίσης αποπειραθεί να υποβάλει μια πρόταση μομφής εναντίον του Γιουνκέρ, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 76 ψήφους που απαιτούνται, αφού αρνήθηκε να ζητήσει αυτές των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς.

Οι ευρωσκεπτικιστές θέλουν να τιμωρήσουν τον Γιούνκερ μετά τις αποκαλύψεις για το τεράστιο σύστημα φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούσε στη χώρα του, το Λουξεμβούργο, ενόσω ήταν πρωθυπουργός, για μια περίοδο 18 ετών. «Το σκάνδαλο ” LuxLeaks” δείχνει ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αφιέρωσε την πολιτική του σταδιοδρομία στο να πλουτίσει η χώρα του πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων εταίρων της και περιφρονώντας την Ένωση και το πνεύμα της κοινότητας που λέει ότι ελπίζει να εκπροσωπήσει», κατήγγειλε ο Μάρκο Τζάνι, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, η οποία έχει ενταχθεί στην EFDD.

Στην απίθανη περίπτωση που εγκρινόταν η πρόταση μομφής, ολόκληρη η 28μελής Επιτροπή Γιούνκερ θα αναγκαζόταν να υποβάλει την παραίτησή της. Η Επιτροπή ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του Νοεμβρίου. Συνολικά έχουν υποβληθεί προτάσεις μομφής σε βάρος της Κομισιόν επτά φορές μέσα στα 35 χρόνια λειτουργίας του ΕΚ. Καμιά τους δεν εγκρίθηκε, αν και το 1999, η τότε Επιτροπή του προέδρου Ζακ Σαντέρ είχε υποβάλει την παραίτησή της καθώς αναμενόταν να υποβληθεί —και να υπερψηφιστεί— πρόταση μομφής σε βάρος της.

Σφοδρή κριτική στον Γιούνκερ

γιουνκερ

Σφοδρή κριτική δέχτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσον αφορά τη δέσμευσή του για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, κάτι που χαρακτηρίστηκε μάλιστα από έναν ακτιβιστή «σαν να έχεις βάλει τον κόμη Δράκουλα φύλακα σε μια τράπεζα αίματος».

«Ο κόσμος ρωτάει πώς μπορεί ο αρχιτέκτονας του LuxLeaks να αναλαμβάνει να το ξεκαθαρίσει. Για πολλούς αυτό μοιάζει σαν να έχεις βάλει τον Δράκουλα να φυλάει μια τράπεζα αίματος» είπε χαρακτηριστικά ο Τιμ Κοστέλο, ο επικεφαλής της Civil Society 20, μιας «πλατφόρμας διαλόγου» μεταξύ των ηγετών των χωρών της G20 και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

«Επαφίεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαψεύσει αυτές τις φωνές και να αποκαταστήσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης αντιμετωπίζοντας τη φοροαποφυγή. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους απλούς πολίτες να αναλάβουν από κοινού δράση οι ηγέτες της G20 εδώ στο Μπρίσμπεϊν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, το Λουξεμβούργο σύναψε συμφωνίες με περίπου 340 πολυεθνικές, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν την καταβολή υψηλών φόρων.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν είναι ο αρχιτέκτονας αυτού του προβλήματος και ότι τίποτα στο παρελθόν του δεν υποδηλώνει ότι φιλοδοξία του ήταν να οργανώσει τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη. Μολονότι έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το θέμα, όταν ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους εάν θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας