Ηχηρή…απάντηση Τσίπρα σε Σόιμπλε

Ηχηρή…απάντηση Τσίπρα σε Σόιμπλε

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί και να βάλει τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της λιτότητας, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν νιώθουμε για κάτι περήφανοι είναι γιατί επέστρεψε η αξιοπρέπεια, επέστρεψε η δημοκρατία στη χώρα, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι δεν κυριαρχεί πλέον η «ανασφάλεια και η αβεβαιότητα», αλλά «η βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί» για να βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της.

Αναφερόμενος στις γερμανικές θέσεις, μετά και το σημερινό ραντεβού Βαρουφάκη-Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «περιμένουμε ακόμη με μεγάλο ενδιαφέρον και τις προτάσεις της Γερμανίας. Δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο».

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας, έχει το δικό της οδικό άξονα για έξοδο από την κρίση, το δικό της πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι πλέον «όλοι ξέρουν ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που θα κάνει πράξη αυτό που λέει». «Η ελληνική δημοκρατία δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών και μάλιστα εντολών μέσω email. H Ελλάδα έχει πλέον ξεκάθαρη θέση, τη δική της φωνή, τη δική της διαπραγματευτική ισχύ», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην Ευρώπη, αλλά – όπως είπε – είναι η ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει στόχο ούτε να εκβιάσει ούτε να απειλήσει κανέναν, αλλά δεν απειλείται και από κανέναν και δεν εκβιάζεται, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

H ομιλία του Πρωθυπουργού

Tsipras

Με χαιρετισμό προς τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους οποίους απευθύνθηκε λέγοντας: «Αποτελείτε κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού λαού και αυτό δεν θα πρέπει στιγμή να το ξεχνάτε» ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έκανε λόγο για νίκη της ελπίδας καλώντας όλους και όλες να είναι περήφανοι που συμμετέχουν στη διαδικασία χειραφέτησης του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός γράφει ιστορία γιατί είναι αποφασισμένος να στηριξεί αλλαγές για τέλος πελατειακού κράτους, τέλος της διαφθοράς, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όχι όπως αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων για να βάλουμε τέλος στην ανθρωπιστική κρίση και όχι για να εκποιήσουμε τον δημόσιο πλούτο της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

«Δώσαμε ελπίδα και ταυτότητα στην πατρίδα που σήμερα αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα έγινε θετικό σημείο σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν νιώθουμε περήφανοι μόνο για τη δικαίωση των προηγούμενων γενιών που μάτωσαν γι αυτόν τον τόπο αλλά γιατί στις 26 Ιανουαρίου οι πολίτες «ανάσαν»» συνέχισε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι επέστρεψε η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια στον τόπο που γεννήθηκε και τονίζοντας ότι κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά για πρώτη φορά μετά από χρονια και θα βάλει τέλος στην Τρόικα και τις πολιτικές της.

Η Ελλάδα έχει πλέον τη δική της φωνή και τη δική της διαπραγμευτική ισχύ. Χρειάστηκε μια εβδομάδα και καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζητήσης στην Ευρώπη και καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει πρώτο θέμα σε όλον τον κόσμο όπως μαρτυρούν οι τηλεφωνικές επαφές με διάφορους ηγέτες, υποστήριξε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σταις επισκέψεις και τις διεθνείς επαφές του.

Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αποδομηθεί το ευρωπαϊκό κατεστημένο που θέλει περισσότερη λιτότητα και λιγότερη δημοκρατία, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε την Ευρώπη κοινό σπίτι όπου όλοι συγκατοικούμε και όλοι έχουμε λόγο γι’ αυτό -δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές είπε χαρακτηριστικά.

Σκεφτόμαστε να πρωτοτυπήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε, επανέλαβε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για καθήκον και χρέος να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά.

Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε μια συμφωνία με το λαό μας και θα την τιμήσουμε. Η ελληνικη κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη, δεν είναι απειλή αλλά ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει ναγίνουν στην Ευρώπη ώστε ή να αλλάξει δημοκρατικά ή να κινδυνεύσει να μη συνεχίσει να υπάρχει, επισήμανε στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή στη δημόσια διοίκηση η οποία θα πρέπει να γίνει πιο συνεργατική και ανταποδοτική σημειώνοντας ότι οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση έχουν το διπλάσιο ποσοστό αποδοχής από αυτό που πήραν τα κόμματα που την αποτελούν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Είχαμε και έχουμε επεξεργασμένο στρατηγικό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση, έχουμε όραμα για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε υποχρέωσή του να βρεθεί αρχικά στην Κύπρο όπου τονίστηκε ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Μιλώντας για τις επαφές με Γιούνκερ, Τουσκ, Σουλτς, Ολάντ και Ρέντσι ο κ. Τσίπρας είπε οτι στόχος δεν ήταν να δημιουργηθούν νέα ρήγματα ανάμεσα στο βορρά και το νότο αλλά τονίσαμε ότι στόχος όλων πρέπει να είναι το τέλος των αποτυχημένων πολιτικών και η ανάγκη μιας νέας συμφωνίας.

Κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν τα πέντε χρόνια της κρίσης, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθεί συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου

Η ομιλία ενώπιον των 149 βουλευτών είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού μετά τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα σε Γαλλία, Ιταλία και Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν μόνο οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: 

Πλήρης διαφωνία


Σχόλια